Gimnastica Medicala copii
Life

Avantajele kinetoterapiei pentru copii

Kinetoterapia sau gimnastica medicală joacă un rol important in imbunătățirea sănătății copiilor.

Kinetoterapia nu contribuie doar la tratarea posibilelor afecțiuni traumatice, ci este, de asemenea, benefică pentru îmbunătățirea leziunilor neurologice, respiratorii și chiar digestive sau congenitale de care ar putea suferi copiii.

Dezvoltarea integrală a copiilor este un obiectiv pe care toți părinții doresc să-l atingă. Și reușesc acest lucru atunci când au grijă de fiecare aspect din viața copilului. În acest caz, kinetoterapia joacă un rol major.

Kinetoterapia sau gimnastica medicală este utilă în tratarea anumitor boli și leziuni, deși are beneficii și pentru persoanele sănătoase. În plus, contribuie la o dezvoltare optimă a copiilor.

Care sunt avantajele kinetoterapiei pentru copii?

După cum am menționat, kinetoterapia contribuie la dezvoltarea corectă a copiilor. Această practică medicală este prezentă în viața omului din cele mai vechi timpuri. Primele grupuri umane au folosit metode de kinetoterapie pentru a vindeca unele afecțiuni.

Pe de altă parte, după cum s-a menționat într-o publicație a Asociației de Fizioterapie din Ontario, această disciplină nu numai că ajută la tratarea leziunilor sau afecțiunilor ortopedice și traumatice, ci și a celor respiratorii, neurologice și digestive.

Reduce și elimină efectele bolilor sau accidentelor

Ca specialitate, kinetoterapia permite îmbunătățirea și eliminarea problemelor cauzate de boli sau leziuni. Conform publicației menționate anterior, este o practică utilă în tratamentul patologiilor precum paralizia cerebrală, paralizia facială sau scolioza infantilă.

De asemenea, este utilă împotriva torticolisului, a spinei bifide sau a malformațiilor congenitale, printre altele. De asemenea, kinetoterapia corectează consecințele anumitor accidente suferite de copii. Mai ales dacă abilitățile motorii au fost afectate de traume.

Kinetoterapia contribuie la dezvoltarea unui corp sănătos și puternic

Unul dintre avantajele gimanasticii medicale asupra copiilor este că asigură dezvoltarea unui corp sănătos și puternic. Metodele folosite de această disciplină urmăresc să corecteze orice problemă de sănătate la copii. În plus, în același timp, favorizează diagnosticul și prevenirea acestuia.

Menținerea sănătății corpului copiilor este esențială pentru performanța lor în viață. Leziunile fizice care nu sunt tratate la timp se pot transforma în probleme mai grave. Dacă un copil are o deficiență motorie, kinetoterapia joacă un rol extrem de important în amelioarea sau tratarea acesteia.

Îmbunătățește capacitatea senzorială și cognitivă

Deși se bazează pe utilizarea agenților fizici în tratamente, kinetoterapia nu se limitează la fizic. Ea poate ajuta un rol important și la nivel mental. De asemenea, poate ajuta copiii să interpreteze mai bine realitatea și să se raporteze mai bine la mediul lor.

Reduce stresul

Faptul că un copil are o anumită problemă de sănătate nu este doar enervant, ci și stresant pentru el. Indiferent de tipul lor, afecțiunile vor provoca întotdeauna stres micuțului. Mai ales dacă sunt leziuni dobândite. Acum, chiar și pentru asta, kinetoterapia are un răspuns.

Prin practicile sale terapeutice, această disciplină poate ajuta la reducerea stresului. Terapiile și masajele sunt concepute pentru a determina copilul să se simtă confortabil și să se relaxeze în timp ce problemele sale de sănătate sunt rezolvate.

Ce metode are în vedere kinetoterapia?

Există multe metode pe care kinetoterapia le ia în considerare. Ideea este asigurarea unui tratament adecvat și satisfăcător bebelușilor și copiilor. Unele practici sunt individuale, altele sunt combinate. Totul depinde de diagnostic și de nevoile fiecărui copil.

Deși există metode mai specifice de kinetoterapie cum ar fi terapia Vojta sau metoda Bobath, cele mai comune metode includ următoarele:

  • Activități de dezvoltare, cum ar fi mersul pe jos;
  • Activități de echilibru și coordonare;
  • Joc adaptiv;
  • Terapia în apă;
  • Stimulare electrică, masaj și ultrasunete;
  • Antrenament pentru întărirea mușchilor;
  • Exerciții de flexibilitate.

Importanța acționării la timp

Primii ani din viața copilului sunt fundamentali din multe puncte de vedere. În acest stadiu, majoritatea funcțiilor micuțului sunt în plină desfășurare. Prin urmare, este de o importanță vitală luarea măsurilor corespunzătoare în cazul în care suferă de afecțiuni precum cifoză, de exemplu. Cu cât se incepe mai târziu tratamentul, cu atât va fi mai grea recuperarea.

blank