Este alertă maximă în Capitală autoritățile trec la controale unde s-au înregistrat peste o mie de cazuri de COVID-19, în ultimele trei zile.

Autoritățile trec la controale aspre. Poliția intensifică raziile la metrou, în mijloacele de transport în comun de suprafață, mall-uri și piețe. Iar în noaptea de sâmbătă spre duminică sunt vizate barurile, terasele și sălile de evenimente care găduiesc nunți și botezuri.

În pieţele din București a fost haos sâmbătă. Cu greu poți indentifică o coadă civilizată, un rând format din oameni care respectă măsurile de siguranță.

Autoritățile inițiază controale, în Capitală, ca urmare a exploziei cazurilor de COVID

Reporter: „Vă simţiţi în siguranţă să gustaţi, să atingeţi înainte să vă dezinfectaţi?”
Bătrână: „E adevărat că nu mă simt în siguranţă, dar acum am încercat. Nu e bine. Cu mâinile am mai pus mâna, pe colo, colo.”

În spaţiile închise este și mai rău.

La o zi după ce Bucureştiul a sărit de cinci sute de noi cazuri, îngrijorarea nu se simte în aer. La piaţa Obor, oamenii fac cumpărături umăr la umăr, fără emoţii.

În Hala Veche de la Obor, fluxul la final de săptămână este de mii clienţi pe oră. Masca încă le lipsește multora dintre ei.

Iar măsurile de protecție nu că pălesc, ci se ofilesc din fașă, în fața obiceiului care pe mulți îi și aduce aici: gustatul produselor. Fără să stea pe gânduri, clienții lasă masca jos și pun papilele la treabă cu dumicați de brânză, cârnați sau șorici.

Alții nu se feresc să pună mâna, un gest extrem de periculos în contextul epidemic actual. În București, ultimele trei zile au adus peste o mie de noi îmbolnăviri. Cu un record absolut ieri: mai bine de 500 de infectări cu SARS-COV-2 confirmate.

Vânzător: „Domnu’, domnu’! Nu puneţi mâna, vă rog. Suntem şi noi aici. Puteaţi să mă anunţaţi şi eu vă serveam”.
Client care palpează peștele: „Hai, domne! Nu te mai opări atât. Gata, am greşit, am greşit!”

Iar lanțul slăbiciunii în fața bolii se umple de zale și în drum spre casă, în mijloacele de transport în comun.

Reporter: „Dar de ce nu purtaţi masca?”
Călător fără mască: „Pentru că nu vreau. E o mizerie masca”

Ciprian Romanescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei: „Poliţiştii vor acţiona în principalele zone ale Capitalei, în toate sectoarele, în mijloacele de transport din subteran şi la suprafaţă, în centrele comerciale, în magazine”.

Se anunță o noapte agitată: controalele vor ajunge în zona de terase și baruri, în cluburi și în spațiile în care sunt organizate nunţi, botezuri şi alte evenimente private.


Citeste si...
România se confruntă cu cea mai abruptă crestere a cazurilor de coronavirus din Europa de Est