Actualitate, Featured

Autoritățile, către românii din străinatate: NU aduceți și nu transmiteți boala!

Autoritățile fac apel către românii ″Nu aduceți și nu transmiteți boala părinților și bunicilor voștri din România!″

Autoritățile fac apel către românii din străinătate și le cer să se gândească la binele celor apropiați și să respecte toate măsurile de prevenție.

În primul rând, să ia extrem de serios în calcul să nu vină acasă, iar dacă totuși fac asta, să nu mintă la graniță.

Autoizolarea și carantina pentru cei întorși din zone de risc, deși neplăcute, sunt acțiuni care fac diferența între viață și moarteîn cazul celor vulnerabili.

Autoritățile sunt în alertă și fac tot posibilul să-i depisteze mai ales pe cei care nu spun că vin din zone de risc, pentru a evita măsurile de carantină.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Poliția de Frontieră urmărește fiecare caz, toate cursele cu escală. Nu pot ascunde de unde vin. Au fost tentative să ne inducă în eroare și rutier și pe avion. Au schimbat avioanele ca să ascundă zona. Pun în risc părinții și bunicii lor.”

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Inspectorii sanitari au dat amenzi de 300.000 de lei celor care nu au respectat izolarea.”

Raed Arafat: „Amenda este 4.000 de euro. Dacă se încalcă de mai multe ori regula, se dă de mai multe ori. Au fost aplicate la Hunedoara, Călărași, Suceava.”

Zeci de amenzi între 10 și 20.000 de lei au fost date până acum celor care nu au respectat autoizolarea sau carantina. De asemenea, polițiștii au deschis 20 de dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Cei găsiți vinovați pot fi condamnați la pedepse cu închisoarea între șase luni și doi ani, dar dincolo de pedepse, viața celor dragi este mai presus de orice.

Nelu Tătaru: „14 zile din viața lor poate însemna sănătatea acestui popor.”

Gabriel Diaconu, psihiatru: „Aritmetica e foarte simplă, știm oficial că au intrat peste 40.000 de români. Printre ei, nimeni nu știe cine. Faptul că voi stați niște zile în disconfort salvează o viață. Să vă sacrificați un pic din libertatea voastră de mișcare, pentru o perioadă limitată de timp, ca să salvați o viață, a mamei, a tatălui, dar contează la fel de bine ca, poate, a medicului care salvează alte vieți.”

Și cei de acasă sunt sfătuiți de autorități să discute cu apropiații din străinătate și să-i roage să își amâne vizitele acasă până trece această criză.

 

blank