Schimbările climatice au fost declarate în mod oficial o „urgenţă de sănătate” de cea mai importantă organizaţie medicală din Australia, relatează marţi Xinhua, citat de Agerpres.

Asociaţia Medicilor din Australia (AMA) a anunţat decizia marţi, în contextul „dovezilor ştiinţifice clare care indică un impact sever asupra pacienţilor noştri şi a comunităţilor, acum şi în viitor”.

AMA a indicat că decizia se aliniază celor luate în 2019 de Asociaţia Medicilor din Statele Unite, Colegiul Medicilor din Statele Unite şi Asociaţia Medicilor din Marea Britanie, dar şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în 2015.

AMA a recunoscut încă din 2004 riscurile la adresa sănătăţii asociate cu încălzirea globală. Această importantă organizaţie care reprezintă medicii din Australia a solicitat guvernului ţării să promoveze o tranziţie activă de la utilizarea combustibililor fosili la energia regenerabilă.

Preşedintele AMA, Tony Bartone, a declarat într-un comunicat emis marţi că schimbările climatice afectează sănătatea prin promovarea răspândirii bolilor infecţioase şi prin efectele negative ale valurilor de caniculă.

„Nu există niciun dubiu că schimbările climatice reprezintă o urgenţă de sănătate. AMA acceptă dovezile ştiinţifice legate de criza climatică şi impactul său asupra sănătăţii şi bunăstării umane”, a indicat Bartone.

Citeste si...
Accident GRAV la Teatrul de Comedie : Un angajat a fost transportat la spital

„Schimbările climatice vor provoca prejudicii şi decese în urma înmulţirii evenimentelor meteorologice severe. Schimbările climatice vor provoca o creştere a (riscului de) transmitere a bolilor transmise prin vectori. Schimbările climatice vor cauza insecuritate alimentară în urma declinului recoltelor agricole. Schimbările climatice vor provoca o incidenţă mai mare a problemelor de sănătate mintală”, se arată în comunicat.

O coaliţie a grupurilor medicilor, printre acestea numărându-se Colegiul Regal al Medicilor din Australia şi Asociaţia Studenţilor la Medicină din Australia, a adresat în luna aprilie o scrisoare deschisă partidelor politice din această ţară prin care a atras atenţia asupra „impactului semnificativ şi profund” al schimbărilor climatice asupra sănătăţii şi bunăstării.

The Guardian aminteşte într-un articol publicat marţi că, în Australia, cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră a crescut în fiecare an de când guvernul Abbott a anulat o taxă pe emisiile de carbon după venirea la putere în 2013.

OMS a recunoscut în 2015 că „schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări globale ale secolului 21”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.