Actualitate

Augustin Zegrean după decizia CCR: „Nimeni nu va rămâne nepedepsit”

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean a vorbit despre motivarea prin care Curtea Constituţională a României a oprit SRI în a mai face interceptări în dosarele penale. Augustin Zegrean a spus că nimeni nu va rămâne nepedepsit iar ceea ce a fost pâna la data deciziei rămâne bun făcut.

„Numai in dosarul care s-a pronuntat decizia se poate face revizuire, restul nu mai poate sa faca. Ce a fost pana la data deciziei ramane bun facut. Urmarirea penala se va face de catre procurori si Inspectia Judiciara, nu am facut nimic dezastruos, am înlaturat trei cuvinte, “si alte organe ale statului”, acum am aflat care erau”, a spus Augustin Zegrean.

Curtea Constituțională a României a dat publicității motivarea deciziei prin care s-a stabilit că de acum, doar procurorii și polițiștii pot asculta cetățenii suspectați că încalcă legea. Totodată, CCR mai spune că nici o reglementare din legislația națională aflată în vigoare, cu excepția dispozițiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări.

Iată motivarea CCR

„În examinarea criticilor de neconstituţionalitate, Curtea constată că nicio reglementare din legislaţia naţională în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, nu conţine vreo normă care să consacre expres competenţa unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică. Or, pornind de la datele concrete din speţa dedusă controlului de constituţionalitate, Curtea apreciază că reglementarea în acest domeniu nu poate fi realizată decât printr-un act normativ cu putere de lege, iar nu printr-o legislaţie infralegală, respectiv acte normative cu caracter administrativ, adoptate de alte organe decât autoritatea legiuitoare, caracterizate printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate (a se vedea în acest sens şi Decizia nr.17 din 21 ianuarie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.79 din 30 ianuarie 2015, par.67 şi 94).”

blank