Featured, Politic

Audierile miniștrilor din Guvernul Orban 2 continuă

A fost scandal mare marți în Parlament, la audierile miniştrilor propuşi de Ludovic Orban. Aleşii şi-au aruncat cuvinte grele, s-au acuzat că folosesc un limbaj de mahala şi că se ţin de ″furtișaguri″⁣ din bani publici.

Audierile miniștrilor din Guvernul Orban 2 continuă

Programul și rezultatele audierilor miniștrilor propuși

-► Virgil Popescu – ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (ora 9,00) – aviz favorabil
-► Ion Ştefan – ministrul propus al Dezvoltării (10,00) – aviz negativ
-► Ionuţ Stroe – ministrul propus al Tineretului şi Sportului (12,00) – aviz negativ
-► Cătălin Predoiu – ministrul propus al Justiţiei (13,00) – aviz negativ
-► Monica Anisie – ministrul propus al Educaţiei (14,00) – aviz negativ
-► Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe (15,00) – aviz favorabil
-► Bogdan Gheorghiu – ministrul propus al Culturii (ora 16,00) – aviz negativ

În urma audierii, comisiile întocmesc un aviz comun, care este consultativ.

Cert este că în Parlament, la audierile de marți ale miniștrilor propuși de Ludovic Orban, a avut loc un circ în toată regula. Parlamentarii PSD i-au luat la rost pe ministrul propus al Dezvoltării și pe cel propus pentru Economie. Nu s-au sfiit să-și arunce unii altora cuvinte ca ”tractorist” și să vorbească despre “scandalagismele” ori chiar “furtișagurile” din politică.

Cronologia evenimentelor, marți, 18 februarie:

ora 17.30 Bogdan Gheorghiu – ministrul propus al Culturii – a primit aviz negativ – 9 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 2 abțineri.

ora 16.50 Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe – a primit aviz favorabil – 23 voturi ”pentru”, 15 împotrivă și 3 abțineri.

ora 16.05 Monica Anisie – ministrul propus al Educaţiei – aviz negativ, cu 14 voturi ”pentru”, 1 abținere și 15 voturi ”împotrivă”.

Ministrul propus al Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a afirmat porneşte de la premisa că următorul său mandat va fi tot “unul tot scurt”.

“Pornesc de la premisa că următorul mandat este unul tot scurt. (…) În consecinţă, măsurile pe care le-am propus prin acest program de guvernare sunt unele realiste şi care se pot realiza într-un timp scurt”, a spus ea, potrivit Agerpres.

Monica Anisie a mai afirmat că şi-a propus introducerea experţilor internaţionali în evaluarea granturilor. Potrivit ei, creşterile salariale pentru cadrele didactice în anul 2020 se vor realiza.

Anisie a mai spus că în momentul în care a ajuns la minister exista o metodologie de evaluare a şcolilor doctorale, însă a luat decizia de a fi realizată o altă metodologie conform legislaţiei în vigoare. “ARACIS a renunţat să o pună în practică. De aceea am luat decizia. Nu să modific o metodologie, ci să se realizeze conform legii”, a explicat Anisie.

blank

Totodată, ministrul a arătat că susţine generalizarea Programului “Masa Caldă”, însă că trebuie identificate posibilităţile unităţilor de învăţământ de a dezvolta acest program.

“Mai întâi de toate, ar trebuie să vedem care sunt efectele pilotării masteratului didactic şi apoi să îl dezvoltăm într-un proiect generalizat. Sunt convinsă că în curând vom avea cadre didactice pregătite prin acest tip de masterat didactic”, a adăugat ea.

Anisie a anunţat că vor fi evaluate institutele de cercetare, rezultatele urmând a fi făcute publice, şi că are în vedere şi simplificarea procedurilor de echivalare a diplomelor.

ora 15.30 Cătălin Predoiu – ministrul propus al Justiţiei – a primit aviz negativ, după ce a obținut 37 de voturi împotrivă, 10 abțineri și 26 de voturi ”pentru”.

ora 15.15 Ministrul propus al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că îi va apăra pe procurorii propuşi de el la şefia Parchetului General şi DIICOT, chiar dacă au primit aviz negativ din partea CSM.

Precizarea acestuia vine în contextul în care deputatul USR Stelian Ion a ridicat problema retragerii propunerilor pentru şefia Parchetului General şi DIICOT, după ce Consiliul Superior al Magistraturii le-a avizat negativ.

“Eu cred în procurorii pe care i-am propus şi o să îi apăr după ce se închide procedura, indiferent cum se va închide procedura. O să spun şi eu atunci câteva puncte de vedere, inclusiv cu privire la acest aviz (al CSM – n.r.), dar nu o fac acum pentru că respect Consiliul, respect procedura, aştept să decidă domnul preşedinte”, a precizat Predoiu, potrivit Agerpres.

blank

Secţia pentru procurori a CSM a acordat, săptămâna trecută, avize negative pentru Gabriela Scutea – propusă pentru funcţia de procuror general al PÎCCJ şi pentru Giorgiana Elena Hosu – propusă la şefia DIICOT. Aviz pozitiv a primit Crin Nicu Bologa – propus şef la DNA.

ora 14.15 Ministrul interimar al Educaţiei, Monica Anisie, propusă pentru un nou mandat la minister, a declarat că a luat măsuri atât pentru elevi, cât şi pentru debirocratizarea sistemului de educaţie.

“Imediat ce am ajuns la conducerea MEC am realizat ceea ce am promis la audierile din comisii, şi anume am aprobat prin ordin de ministru manualele restante din guvernarea anterioară pentru a asigura livrarea acestora într-un timp cât mai scurt către elevii de clasa a VII-a. Totodată, trebuie să precizez că imediat am demarat procedura de realizare a manualelor pentru elevii care vor fi în clasa a VIII-a, începând cu anul şcolar 2020 – 2021, astfel încât să nu mai existe sincope la 1 septembrie”, a spus Anisie, la audierile din Comisiile reunite pentru învăţământ.

blankAudierile miniștrilor din Guvernul Orban 2 continuă

Ea a adăugat că, imediat după preluarea mandatului, acum trei luni, şi-a concentrat atenţia şi asupra unor măsuri pentru profesori.

″Şi, aşa cum am promis în faţa dumneavoastră, am declanşat debirocratizarea activităţii cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Am considerat că este necesară eficientizarea activităţii cadrelor didactice, astfel încât să avem un act educaţional de calitate. De multe ori, profesorii se plâng de faptul că sunt împovăraţi de hârtii, că de fapt nu acela este rolul lor în cadrul şcolii. (…) Am constituit la nivelul MEC un grup de lucru (…) pentru a realiza pe termen scurt, mediu şi lung o debirocratizare adevărată în sistemul de educaţie”, a detaliat Monica Anisie, potrivt Agerpres.

Eliminarea discriminării elevilor privind accesul în învăţământul liceal este o altă măsură luată de Monica Anisie, propusă din nou pentru portofoliul de la Educaţie. “Am dat un ordin de ministru de modificare a ordinului privind admiterea în învăţământul liceal şi profesional de stat”, a spus Anisie.

Nu în ultimul rând, la nivelul MEC au fost constituite mai multe grupuri de lucru, unul dintre acestea fiind pentru prevenirea violenţei psihologice.

ora 13.50 Ionuţ Stroe – ministrul propus al Tineretului şi Sportului – a primit aviz negativ, după ce a fost respins cu 10 voturi ”pentru”, 12 abțineri și 5 voturi ”împotrivă”

ora 11.50 Ion Ştefan – ministrul propus al Dezvoltării – a primit aviz negativ – 7 voturi pentru, 7 abțineri și 20 de voturi împotrivă.

Ion Ştefan a declarat, după audiere, că nu vrea un vot pozitiv din partea PSD, iar PNL nu a făcut “un blat” cu social-democraţii.

“PNL nu are blat cu PSD, nu îmi doresc un vot pozitiv din partea PSD. PSD pentru mine este o ciumă roşie, care nu a făcut şi nu va putea face decât rău României. (…) O să ajungem în plen, o să le cerem PSD să nu ne voteze. PNL nu are nevoie de PSD, nici măcar România nu mai are nevoie de PSD. PSD a făcut mult prea mult rău României, în ’62 ne-au împuşcat, în ’90 ne-au împuşcat, la Revoluţie. (…) Social-democraţii, PSD de astăzi, prin Ion Iliescu şi toţi ceilalţi, sunt urmaşii acelor oameni, ei au făcut tot răul ăsta în România. În iunie ne-au gazat, în august ne-au gazat, iar acum sunt nemulţumiţi că le-am pus capac la borcanul de miere. Vom lupta până al capăt cu PSD”, a afirmat Ştefan, potrivit Agerpres.

El a adăugat că a avut posiblitatea la audiere să vorbească despre lucrurile pe care le-a găsit în Ministerul Lucrărilor Publice, lucruri “nu atât de plăcute cetăţenilor”.

“O să am ocazia în continuare să aduc în spaţiul public multe din neregulile găsite în cadrul ministerului. (…) Scopul meu şi obiectivele ministerului şi ale mele ca ministru sunt să dezvoltăm România, dar pentru a dezvolta România trebuie să punem capac la borcanul cu miere. Acolo, în minister, e multă multă miere şi există un roi în jurul ministerului şi am spart stupul, am răsturnat stupul, e atâta supărare că nu vă puteţi imagina. Cu toţii sunt supăraţi de ce facem aceste controale. Le vom continua, vom opri risipa banului public”, a susţinut ministrul desemnat.

Audierile miniștrilor din Guvernul Orban 2 continuă

Ion Ştefan a precizat că a sesizat instituţiile statului cu toate neregulile găsite.

ora 11.00 Virgil Popescu – ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – a primit aviz favorabil cu 23 de voturi pentru și 21 împotrivă.

ora 10.45 Ministrul propus la Lucrări Publice, Dezvoltare şi Administraţie, Ion Ştefan, a declarat la audierile din comisiile parlamentare reunite, că va fi continuat procesul de reorganizare prin reducerea funcţiilor politice cu 30%, de la 10 la 7 şi a personalului de execuţie cu 25%, de la 1.020 la 765.

“Vom finaliza procesul de reorganizare a ministerului prin reducerea cu 30% a funcţiilor politice, de la 10, câte aveau celelalte guverne, la 7, vom reduce cu 30% funcţiile de conducere, de la 97 la 67 şi cu 25% personalul de execuţie de la 1.020 la 765. Am găsit un minister în care numărul demnitarilor, secretarilor de stat, subsecretarilor de stat era atât de mare, că angajaţii ministerului nu mai ştiau de la cine să obţină semnături. (…) Intenţionăm să organizăm concursuri publice şi transparente, inclusiv monitorizare cu camere de luat vederi, pentru ne asigura de eficienţă, profesionalism în minister, eliminând sinecurile politice”, a declarat Ion Ştefan, potrivit Agerpres.

blankAudierile miniștrilor din Guvernul Orban 2 continuă

Ministrul a adăugat că va fi continuat “procesul de transparentizare şi digitalizare la nivelul tuturor instituţiilor subordonate ministerului, ANL, ISC, ANFP”.

“Ministerul este campionul transparenţei, MLPDA se află pe primul loc în rândul instituţiilor care publică seturi de date deschise în portalul data.gov.ro, realizat şi gestionat de Secretariatului General al Guvernului. Ministerul a publicat 377 de seturi de date deschise, în timp ce instituţiile aflate în subordonare, coordonare sau sub autoritatea sa au publicat 174 de seturi de date deschise”, a afirmat Ion Ştefan.

El a adăugat că la nivelul MLPDA şi CNI a fost introdus Registrul electronic, instrument prin care se poate urmări parcursul documentelor şi stadiul implementării acestora.

Ion Ştefan a menţionat că la în minister a fost implementată şi semnătura electronică.

“Suntem primul minister din România care a reuşit în decurs de 3 luni să doteze fiecare funcţionar cu semnătură electronică calificată. Când am venit în MLDPA am constatat că în unul dintre cele mai mari ministere care gestionează cele mai multe programe documentele se plimbau cu căruciorul prin minister şi cu sacoşe de rafie. (…) Suntem într-un plin proces de tranziţie de la creionul chimic la semnătura electronică calificată”, a mai spus ministrul.

Calendarul audierilor miniștrilor propuși în Guvernul Orban 2

Luni, în comisii au fost audiaţi Florin Cîţu – ministrul propus al Finanţelor, Costel Alexe – ministrul propus al Mediului, Nicolae Ciucă – ministrul propus al Apărării Naţionale şi Marcel Vela – ministrul propus al Afacerilor Interne.

Singurul care a primit aviz pozitiv a fost Nicolae Ciucă, în timp ce Florin Cîţu, Costel Alexe şi Marcel Vela au primit aviz negativ.

Audierile miniștrilor din Guvernul Orban 2 continuă

Miercuri – în ultima zi programată pentru audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban II, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros – ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00), Victor Costache – ministrul propus al Sănătăţii (10,00), Marcel Boloş – ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00), Violeta Alexandru – ministrul propus al Muncii (13,00) şi Lucian Bode – ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00).

Pe 24 februarie este programat, în plenul Parlamentului, votul de învestitură a noului Cabinet.

 

blank