Politic, Stiri

Athanasiu, despre cererea DNA privind urmărirea sa penală

Fostul ministru Alexandru Athanasiu, vizat de cererea DNA privind începerea urmăririi penale a nouă foşti miniştri, susţine că nu a luat mită, nu a spălat bani, că nu este nici şocat, nici disperat în legătură cu acest anunţ, ci priveşte cu mult calm şi linişte sufletească.

alexandru-athanasiu

 ”Nu sunt nici şocat, nici disperat, pentru că aceste probleme au mai fost cercetate de DNA în urmă cu mai mulţi ani şi analizate foarte serios. Nu s-a găsit absolut nimic ilegal. Mai mult decât atât nu ştiu ce să spun, sunt jurist şi un om onest în viaţă, iau act de această cerere a procurorului şef al DNA, e legitim să facă cercetari, dar privesc cu calm şi cu foarte multă linişte sufletească”, a declarat Alexandru Athanasiu într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

”N-am luat mită (…), nu am spălat bani, nu am conturi offshore, nici în străinătate în bănci”, a mai susţinut Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005.

Întrebat dacă a fost invitat la audieri, fostul ministru a răspuns negativ.

DNA cere aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului ICCJ să ceară Senatului şi Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme şi Şerban Mihăilescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmăririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alţi cinci foşti miniştri vizaţi în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău, s-au formulat solicitări similare către preşedintele Traian Băsescu.

DNA arată că cererea a fost formulată pentru că există suspiciuni în cazul foştilor miniştri în dosarul privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În cazul lui Alexandru Athanasiu, DNA cere avizul preşedintelui pentru începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

blank