Blog

Atentie la tentativele de scam de pe bloguri

Scam: A confidence trick (synonyms include confidence scheme, scam and stratagem) is an attempt to defraud a person or group after first gaining their confidence, used in the classical sense of trust. Confidence tricks exploit characteristics of the human psyche such as dishonesty, honesty, vanity, compassion, credulity, irresponsibility, naivete and greed.

Mitomanie: Boală mintală caracterizată prin nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa povești care le avantajează

Donatie: Act prin care o persoană transmite cu titlu gratuit şi irevocabil un bun al său (sumă de bani, obiecte etc.) altei persoane.

Altruism: Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine.

 

I

Fapte:

Citeam zilele astea pe un blog despre situația precara a unei familii din Craiova și cum autorul a dat dovada de maximă bunătate față de aceștia, oferindu-le un acoperiș, hrană, ceva tratamente și consult medical, promisiunea unei locuințe sociale și a unui loc de muncă. Link 12, 3 și 4 . Cum în Craiova merg mai des decât la biliard și tocmai pregăteam o discuție cu un ONG local pe tema ajutorării persoanelor nevoiașe alături de câțiva bloggeri, am simțit că este un moment prielnic să dăm o mână de ajutor.

Aseară m-am consultat cu doamna și am decis să dăm o fugă până în Craiova să vedem ce nevoi sunt și cum am putea veni în ajutorul autorului articolelor.  Am avut un moment în care am cântărit bine situația pentru că autorul refuza sub diverse pretexte ajutorul material și accepta numai ajutor financiar într-un cont IBAN.

Azi m-am urcat în mașină și tot drumul până la Craiova am încercat să dau de micul nostru erou (nu folosesc termenul de blogger pentru că nu merită să îl includ în această categorie), vedea mesajele pe Facebook dar nu răspundea, la telefon nu a răspuns deloc… Greșeala mea a fost că i-am spus că aș dori să vin personal.

Pe drum am mai dat câteva telefoane și am reușit să activez șase bloggeri care au fost de acord să doneze câte 100-200 lei. Toate bune și frumoase când chiar la intrare în localitate îmi răspunde individul la mesajele pe Facebook folosind cuvinte injurioase. Atunci am zis că nu mi se poate întâmpla așa ceva. Tocmai atunci mă întâlneam și cu unul dintre cei care au fost de acord să doneze spunându-mi că a reușit să găsească un job decent la un pub de pe Lipscani și mama copilașilor ar fi trebuit să vină la un interviu formal ca să o cunoască și managerul.

Ne-am retras într-o terasă și am scos laptopul începând să fac un pic mai mult research pe baza articolelor (lucru care trebuia să îl fac de la început). Avea patru articole scrise dintre care trei în aceeași zi (eu văzusem inițial numai primele doua). Practic, dimineața spunea că are un caz social ce necesită atenția dar este ok pentru că le va plăti el chiria timp de un an (?), după-amiaza solicita ajutor financiar, seara deja făcuse rost de tablete , laptop, locuință socială și ceva donații. O ardea așa … filantrop. Vă dați seama ce bun e la casa omului dacă el într-o zi face ceea ce fac ONG-urile în 3 luni? :) Acum, spre seară văd că a schimbat data articolelor. Pe facebook nu găsesc niciun share al articolelor sociale, în schimbă găsesc mâțe și citate ca ale lui Radu F Constantinescu.

Povestea pe scurt este că nu am reușit să obțin niciun contact direct cu autorul articolelor, donațiile directe pare să le evite, fiind în schimb extrem de bucuros să se facă donații direct în contul IBAN deschis pe numele lui la Banca Transilvania. Mai întâi devenise paranoic și era agitat că m-ar fi pus cineva să vin personal să verific (se aștepta probabil să fiu de la ANAF), ca apoi să spună că e plecat de urgență din oraș și aș putea săptămână viitoare să mă întorc în Craiova. Adică dau 250 lei pe benzină de fun, fiind mai convenabil să virez banii direct în contul lui. În plus, trebuie să ai mare încredere în niște oameni pe care îi cunoști de 3 zile ca să îi lași o săptămână singuri în casa ta, cu actele tale, mobila etc. I-am spus că dacă e tentativă de înșelătorie și dacă se dovedește, riscă pârnaie. Tot ce am adus și banii au rămas la un amic din localitate și probabil îi vom folosi la o viitoare alta acțiune.

Mno, acum ce pot să mai zic? M-a făcut. Cine mă cunoaște, știe că eu am lunar momente dintr-astea în care mă urc în mașină și mă duc chiar și până în Oradea cu pachete și mici ajutoare pentru cazuri sociale ce într-adevăr merită atenția noastră. Nu postez, nu fac selfie, pentru că nu bat sute de kilometri ca să îmi fac o poză alături de o bătrânică sau de un copil în timp ce primește rechizite. Dar de azi încolo verific de trei ori înainte de a mai face gesturi altruiste indiferent câte lacrimi reușește respectivul caz să stoarcă.

Cadru legal:

Infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii – Art. 244^1

Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Conform Noului Cod Penal (art. 248) se pedepsește tentativa la infracțiunea de înșelăciune prin aplicarea unei pedepse intre limitele prevazute de lege reduse cu jumătate.

blank