Actualitate, Featured

Atenție la ce înghețată cumperi! E plină de E-uri, zahăr și apă colorată

E colorată, pare cremoasă și ne răcorește vara. Înghețata nu este însă întotdeauna și bună pentru sănătate. Este foarte important de unde o cumperi, pentru că multe produse sunt pline de E-uri, zahăr și apă cu mulți coloranți.

Peste 90% dintre români mănâncă îngheţată în sezonul cald, dar puţini sunt atenţi la ce conţine. 67% dintre produsele analizate de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România arată că cel mai răcoritor desert are ca prim ingredient laptele fără grăsimi, dar și mult zahăr, în proporție de 60%.

În plus, la 69% dintre îngheţatele verificate s-au folosit arome, fără a se preciza dacă sunt naturale ori artificiale.

În înghețata de la magazin apar aceste E-uri

Mai mult, pe etichetă apar și mulți conservanţi, aditivi, potenţiatori și agenţi de îngroşare.

Cei mai folosiţi aditivi în îngheţată industrială sunt:

-E471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi;

-E410 – gumă de carruba;

-E412 – gumă de guar;

-E322 – lecitină din soia/ floarea soarelui;

-E407- caragenan;

-E476 – poliricinoleat de poliglicerina >

Dar se poate și mai rău! Potrivit aceleiași surse, într-un studiu realizat în 2016, într-un singur produs, au fost indentificați 16 E-uri. La polul opus, cel mai mic număr de E-uri a fost identificat în studiul din 2014, respectiv 2 E-uri.

Totodată, cei de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România spun că și numărul aditivilor au crescut de la un la altul.

Dacă în 2014, se regăseau 18 tipuri, în 2016, au găsit pe etichete 26, iar în 2017, 36.

Cel mai mare aport energetic a fost identificat în studiul din 2016, unde un singur produs conținea 355 kcal/100g, urmat de studiul din 2014, în care a fost identificat un produs cu 351.3 kcal/100g.

Produsele cu cel mai mic aport caloric au fost găsite în cadrul studiilor din 2017 și 2016, respectiv 82 și 85 kcal/100g.

Dacă o facem acasă, e sănătaosă

Cu toate acestea, nutriționistul Mihaela Bilic spune că înghețata e la fel de sănătoasă ca fructele, este o sursă generoasă de calciu și nu îngrașă așa tare.

Dar că să ne bucurăm cu adevărat de ea, ne recomandă să o facem acasă.

Spre exemplu, avem nevoie de 200 g caise și piersici, 70 g banană congelată, 50 ml lapte migdale și o lingură de miere. Toate ingredientele se blendează, iar compoziția obținută se bagă la congelator.

blank