Featured, Life

Atentie! Insomnia poate fi semn de boli cardiace sau afectiuni ale tiroidei

Să începem cu începutul și să vă spun că espre insomnia se poate vorbi atunci când are loc fie o diminuare a cantităţii somnului, ca durată, fie a calităţii – un somn suficient de lung, dar care nu este odihnitor. Medicii susțin că despre insomnie se poate vorbi conccret în situația în care aceste probleme persistă timp de mai multe zile şi are consecinţe asupra activităţii indiviului: manifestă oboseală, nelinişte, agitaţie, lipsa de răbdare cu ceilalţi.

Dar insomnia nu este luată drept boală în toate cazurile, în marea majoritate fiind considerată un simptom, asociat unor alte afecțiuni. În orice caz, nu trebuie să neglijați dacă vă confruntați cu această situație, ba chiar este imperios de mers la medic pentru că aveți multe investigații de efectuat.

Ce se poate ascunde după lipsa somnului

De cele mai multe ori, subiectului îi ia ceva timp până să își dea seama că are de-a face cu ceva patologic. În general, pune totul pe seama faptului că s-a uitat prea mult la televizor înainte de culcare sau ceva plus de adrenalină de la o discuție, un antrenament sau o situație.

Dincolo de patologia psihiatrică, adică nevroze (depresii, anxietate) sau psihoze (schizofrenie şi tulburări înrudite), insomnia poate avea la bază o tulburare tiroidiană, și se poate manifesta secundar, alături de tulburări ale apetitului și stări depresive.

De asemenea, e bine să vă controlați și inima. Pentru lipsa somnului ar putea avea drept cauză o patologie cardiacă, ne avertizează medicii, deoarece susțin ei, seara sau noaptea are loc de regulă decompensarea, la cei suferinzi cu acest tip de boli.

Insomnia este prezentă şi la pacienţii cu ciroză hepatică în stadiu avansat, când apare encefalopatia hepatică, dar și cei cu afecţiuni respiratorii. Apare dispneea nocturnă, senzaţia de sufocare şi atunci apare și frica asociată cu somnul, explică medicul.

Se poate ”muri de somn”?

În mod direct, experții susțin că nu poate să moară nimeni din cauza faptului că a dormit foarte puțin sau a avut parte de un somn de proastă calitate.

Dar pe de altă parte, este foarte adevărat că lipsa somnului stresează în mod categoric organismul. Astfel, funcțiile vitale sunt suprasolicitate, pentru că dacă nu există repausul mental, nu există nici repausul somatic, detaliază medicul psihiatru Mihai Ciobanu pentru Adevărul.

Conform American Academy of Sleep Medicine, 30% din adulți spun că suferă de insomnie—incapacitatea de a adormi sau de a rămâne adormit. Femeile tind să raporteze insomnia mai des decât bărbații, dar lipsa de somn este nesănătoasă pentru ambele sexe.

blank