Life, Stiri

Atenţie! Ai grijă ce alimente uşoare mănânci… să nu te îngraşi!

Pericolele ascunse în mâncarea light

mancare

Produsele light nu contribuie la slăbire, ci pot chiar încuraja îngrășarea, așa că trebuie să fiți informați de ce este necesar să le evitați. Termenul “light” este speculat la maximum de firmele producătoare de băuturi răcoritoare și de alimente.

Acest termen sugerează cumpărătorului că e vorba un produs ușor, dietetic, prin urmare sănătos și extrem de util în curele de slăbire, ceea ce nu este adevărat. Ca de obicei, este esențial să citim eticheta și să nu ne lăsăm păcăliți de precizările “0% grăsimi”, “0% zahăr” sau “0% calorii” tipărite cu litere mari. Citind cu atenție vom vedea că poate produsul are “0% zahăr” sau “grăsimi”, dar conține nenumărate E-uri.

Zaharul din aceste produse a fost înlocuit cu edulcoranți (aspartam-E 951, acesulfam K-E 950, ciclamați-E 952, zaharină-E 954). Aceștia, deși conțin mult mai puține calorii decât zaharul, au un efect metabolic contrar: îngrașă! De ce? Pentru că nu numai că nu reduc pofta de dulce, ci o accentuează. Îndulcitorii perturbă senzațiile de sațietate –foame, decuplându-le de aportul alimentar. Astfel creierul, după ce a receptat senzația de dulce, așteaptă recompensa calorică.

Aceasta, însă, nu mai vine și astfel se crează un stres metabolic concretizat prin reținerea caloriilor lipsă din alte alimente. Spre deosebire de zahăr, care participă la apariția semnalului de sațietate, îndulcitorii nu participă la generarea acestei senzații. Astfel, simțim nevoia de a consuma mai multe și mai multe alimente. De asemenea, au loc și perturbări ale secreției de insulină – în lipsa zaharurilor, insulina devine inutilă provocând, la rândul ei, o puternică senzație de foame.

Pe lângă perturbarea mecanismelor de reglare a foamei, aditivii alimentari pot amplifica dependențele alimentare. În timp, se poate instala “dependența gustativă”, care poate degenera în comportamente adictive de căutare compulsivă a unor alimente nefiresc și nenatural de gustoase. Iată cum alimentele “light” pot fi mult mai nocive decât variantele lor normale.

Prin urmare, dacă tot căutați alimente light, ar fi bine să le alegeți pe cele naturale: iaurt, carne slabă, fructe și legume în stare proaspătă.

blank