Actualitate, Featured

Atentat la siguranţa naţională: Preşedintele CCR, aproape de linşaj. Prima reacţie a lui Dorneanu

Un filmuleţ postat pe Facebook îi arată pe câţiva protestatari #rezist, printre care Cristian Dide şi Marian Ceauşescu, apostrofându-l pe Valer Dorneanu, preşedintele CCR. Protestatarii spun că l-au întâlnit pe Dorneanu pe bulevardul Unirii şi au mers cu el până acasă.

„Aveţi un rol formidabil în ţara asta. De ce nu vreţi să ţineţi cu poporul, domnule? Aţi devenit antecamera PSD, stimate domn. Nu este frumos”, i-a spus unul dintre protestatari lui Valer Dorneanu. „Demnitatea şi onoarea”, a răspuns preşedintele CCR. „Sluga PSD, oameni vânduţi, comunistule”, a venit replica. În discuţie a intervenit paznicul clădirii, care a fost la rândul său apostrofat şi jignit de protestatari.

Gestul protestatarilor se încadrează în mod evident la infracţiunea de ultraj (articolul 257 Cod Penal):

(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Contactat de STIRIPESURSE.RO, Valer Dorneanu a declarat că nu intenţionează să depună plângere împotriva persoanelor care l-au agresat la intrarea în imobilul în care locuieşte. „De la mine nu o să plece nicio plângere, sesizare, nimic. Nu am de gând să comentez întâmplarea de aseară. Nu vreau să fiu eu obiectul acestor discuţii„, a declarat preşedintele CCR. Trebuie menţionat că într-un caz de o asemenea gravitate, nu este necesară o plângere din partea persoanei vătămate, autorităţile fiind obligate să se autosesizeze.

Deşi beneficiază de protecţia SPP,  Valer Dorneanu nu era însoţit, la momentul agresiunii, de ofiţerii Serviciului de Protecţie şi Pază. Reprezentanţii SPP nu au putut fi contactaţi pentru a explica situaţia. Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat, pentru STIRIPESURSE.RO, că nu există informaţii despre vreun demers în legătură cu acest incident, faptele de ultraj fiind de competenţa Parchetului.

Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Din cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Ei se bucură de imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor. Totuşi, protestatarii au încercat să-l „tragă la răspundere” în mod direct pe preşedintele CCR pentru deciziile sale. Doar că fapta acestora, dincolo de ultraj, dată fiind funcţia lui Droneanu, ar putea fi încadrată la „atentat care pune în pericol securitatea naţională” (articolul 401 Cod Penal):

Atentatul contra vieţii săvârşit împotriva unei persoane care deţine o funcţie de demnitate publică, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Starea de pericol în care s-a aflat preşedintele CCR era evidență și de netăgăduit. Doar faptul că Dorneanu a fost prevăzător și a răspuns calm, în timp ce s-a grăbit să intre în imobil, a făcut ca situaţia să nu escaladeze. Nervozitatea acestia e trădată inclusiv de modul în care încercă să deschidă ușa, în timp ce este apostrofat, iar cartela pare să nu funcţioneze. Relevanță este și atitudinea protestatarilor când au foat îndemnați să părăsească zona de către paznic, aceştia devenind violenți.

Astfel, putem spune fără să greșim că doar un miracol a făcut ca Valer Dorneanu să nu fie agresat fizic. Mai ales că unul dintre protestatari este aceeaşi persoană care l-a agresat fizic pe deputatul Nicolae Bacalbaşa, într-un parc, fiind deci cunoscut ca un om violent. Este şi cazul altui protestatar prezent, Cristian Dide, capabil de orice, având în vedere incidentele anterioare, inclusiv episodul în care s-a legat de gardul guvernului, având un recipient cu benzină în mână.

 

 

blank