Afacerile Interne, Afacerile Externe și Apărarea au fost vizate de atacuri cibernetice, în anul 2015, conform spuselor uno reputați specialiști din domeniul cybersecurității. În paralel, au fost atacate sistemele de Internet  Banking de la 11 bănci cu filiale în România. Conform surselor citate, scopul atacurilor a fost obținerea  de informații or de atac la securitatea națională. Chiar și acolo unde informațiile erau vizate, se pare că furtul de date n-a avut loc:  “Nu înseamnă, neapărat, că date de la aceste instituții au fost compromise”, subliniază specialiștii în cybersecuritate. Peste jumătate din aceste acțiuni au provenit, aparent, din Venezuela. Atacurile cibernetice asupra României pornesc, în realitate, din Rusia sau din China, susțin specialiștii.

Citeste si...  Acțiunile de la Fondul Proprietatea, Călcâiul lui Cristian Bușoi la alegerile de la Capitală

În România nu există, la ora actuală, niciun program de licență în domeniul securității cibernetice. Există totuși două programe de masterat pe acest domeniu – unul la Academia Tehnică Militară, celălalt la ASE.

În alte state din UE, pe lângă cele trei domenii atacate în România, au mai fost vizate sectoare cum ar fi cercetarea aerospațială și resursele strategice.

Analizele arată că atacurile sunt de multe ori planificate de “actori statali”, prin intermediul unor grupuri de crimă organizată sau al unor hackeri. Nici măcar locul unde sun stabiliți hackerii nu poate fi ușor identificată – se folosesc  softuri speciale, menite să maschează identitatea.