Actualitate

Astăzi sînt Moşii de iarnă

Astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor, iar această sîmbătă este cunoscută în popor sub denumirea „Moşii de iarnă“. Este sîmbăta dinaintea lăsatului sec de carne pentru Postul Mare, ziua în care îi pomenim pe moşii şi strămoşii adormiţi. De Moşii de iarnă, se duc la biserică, pentru praznic, colivă, un colac, o sticlă de vin, pomelnicul pe care sînt trecute numele celor plecaţi la Domnul şi lumînări.

În trecut, Moşii de iarnă erau cunoscuţi, în lumea satului, în special, şi drept „Moşii de piftii“, fiindcă în această zi se mănâncă piftie şi alte răcituri.

Mîine se lasă sec de carne

Astăzi, în fiecare biserică se oficiază Sfînta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi. În ziua în care se săvîrşeşte Sfînta Liturghie, preotul scoate miride (părticele) din prescură, pentru vii şi morţi. Femeile care calcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana“ pe care au dat-o. Conform tradiţiei creştin ortodoxe, o dată cu lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (8 mai). Mîine este lăsatul sec de carne, iar luni, 7 martie, începe săptămîna albă în care e dezlegare la brînză, lapte, ouă şi peşte. Duminică, 13 martie, este lăsatul secului pentru Postul Paştelui (se mănîncă pentru ultima dată brînză, lapte, ouă şi peşte), iar luni, 14 martie, începe Postul Paştelui, care ţine pînă sîmbătă, 30 aprilie. Duminică, 1 mai, este Învierea Domnului (Sfintele Paşte).

In Postul Sfintelor Paste există şi randuiala sarindarelor, adică a pomelnicelor pe care credincioşii le aduc la biserică, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face în Sîmbăta lui Lazar, dinaintea Duminicii Floriilor.

blank