sfantul-mateiDintre cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este prăznuit în Biserica Ortodoxă și de către greco-catolici pe 16 noiembrie.

Oricare creștin știe că Noul Testament a fost conceput după scrierile celor patru evangheliști binecunoscuți, Matei, Marcu, Luca și Ioan. De neam evreu la origini, Matei este cel dintâi care a propovăduit cuvântul Domnului, scriind Sfânta Evanghelie care-i poartă numele, descriind în ea învăţături, minuni şi evenimente importante din viaţa Mântuitorului.

Despre Sfântul Apostol Matei se știe că a venit pe lume ca fiu al lui Alfeu, în Capernaum, lângă Lacul Gelileii, localitate pe teritoriul Israelului, a cărei denumire se traduce prin „Kfar Nachum”, adică „satul lui Nachum”. Nu e sigur dacă a fost căsătorit sau nu, dar cert este că numele lui de dinainte de a deveni Apostol era Levi și meseria lui era cea de vameș. Pentru că aduna birurile și mereu cinstea în fața poporului faptul că erau supuși ai Imperiului Roman, era disprețuit. Într-o zi, în vamă fiind, a ajuns față în față cu Mântuitorul Iisus Hristos, iar El i-a spus „Vino după mine!”. Atunci, a lăsat totul și L-a urmat, numărându-se apoi printre cei 12 Apostoli ai Săi. Levi vameșul a devenit Matei Apostolul și Evanghelistul, care a scris istoria vieții și faptelor Învățătorului lui.

Citeste si...  Semnează petiția pentru familia Bodnariu