„Pentru mine, fericirea are gust de libertate combinată cu sentimentul de a aparţine”

 Adrian Nastase (7)

Nu a fost întrebat niciodată cât este ceasul. ”Pe cale de consecinţă, am avut întotdeauna o relaţie relativ egoistă cu timpul, în sensul în care nu l-am împărtăşit cu oameni din afara cercului de apropiaţi. Asta cu toate că, în ultimii ani, am pierdut o grămadă de timp în ipostaze care nu mi-au permis să mă dedic unor paliere mai importante ale vieţii personale, dar şi profesionale”, declara fostul premier, Adrian Năstase, citat de jurnalul.ro. Acum doi ani şi două zile, a început a doua viaţă şi încă îşi reglează conturile cu trecutul. Astăzi împlineşte 64 de ani. La mulţi ani, Adrian Năstase!

La fiecare vârstă sunt unele lucruri pe care ni le putem permite şi altele pe care nu ni le putem permite. „La vârsta de acum îmi permit să nu mă mai mint pe mine însumi. Mai ales că am descoperit – şi nu prin lecturile din Orwell – că istoria nu poate fi bătută în cuie”, povesteşte sărbătoritul.

În urmă cu doi ani şi două zile, a început a doua viaţă. „Nu-mi fac încă planuri pentru cea de-a treia. Deocamdată, îmi reglez conturile cu trecutul. Nu ştiu dacă, în viitor, voi avea de făcut lucruri şi pentru alţii sau doar pentru mine şi familia mea. E complicat…”

A rămas dator faţă de el cu multe lucruri. „Spre exemplu, cu iluzia că, în politica internaţională, valorile înseamnă altceva dect interese. Sau cu credinţa naivă că, în politica internă, contează ce faci, nu ce se vede la televizor.

Spune că timpul a fost îngăduitor cu el. „În 20 iunie 2012, mi-a dat o prelungire. Oricum, cred că am făcut multe lucruri bune în viaţă şi sper ca băieţii mei să fie mândri de ele.”

Fericirea are gust de… „Pentru mine, are gust de libertate combinată cu sentimentul de a aparţine. Mă gândesc, firesc, la familia mea.”

La cei 64 de ani, este mai puţin decât şi-ar fi dorit să fie? „Nu am simţit vreodată nevoia să mă compar cu alţii. Nici măcar cu mine însumi.”

Citeste si...  Klaus Iohannis candidează la şefia PNL. Ludovic Orban renunţă!