Astăzi aflăm tot ce este necesar să știm despre lupus. Este o afecțiune cronică și, din păcate, dacă o avem, trebuie să învățăm să trăim cu ea. Reumatologul Ionuț Badea ne spune de la ce apare, care sunt simptomele, dar și pacienții predispuși. Mare atenție, bolnav̦ii care suferă de lupus nu au voie să stea la soare.

Astăzi aflăm tot ce este necesar să știm despre lupus. este o boală cronică, sistemică autoimună, în care apar anticorpi împotriva propriilor structuri. Cele mai frecvente simptome sunt cele cutanate, erupţii pe ten sub formă de fluture, dar şi dureri şi tumefacii articulare.

Lupusul poate fi confundat cu o afecţiune a pielii, însă asocierea cu dureri articulare ridică semne de întrebare şi ar trebui să-l determine pe medicul de familie să trimită pacientul la investigaţii speciale”, a spus medicul Ionuț Badea.

Lupusul, de 10 ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi
Acestă boală cronică apare în special la femeile tinere, din grupa de vârstă 15-40 de ani şi este de 10 ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. La lupus, predispoziţia genetică are un cuvânt greu de spus, iar printre factorii de risc se numără şi fumatul. De asemenea, unele produse cosmetice pot declanşa boala, dar numai la persoanele predispuse genetic. Totodată, cei care suferă de lupus nu au voie să stea la soare.

În ce priveşte prevenţia, aceasta este mai greu de făcut, având în vedere că lupusul apare pe un teren de predispoziţie genetică. „De aceea, nu se poate vorbi nici de vindecare. Dar boala se poate ţine în frâu, are perioade de remisiune şi de activitate”, a precizat medicul reumatolog Ionuț Badea.


Citeste si...
Stelian Tănase: Kovesi ii da fiori lui Dragnea