Actualitate, Featured

Asociațiile MozaiQ vrea sa meargă la CEDO după votul din Senat impotriva parteneriatului civil

Asociațiile MozaiQ și ACCEPT, reprezentante ale comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgen) au condamnat, luni, faptul că senatorii au respins proiectele privind legalizarea parteneriatelor civile.

„Votul dat astăzi (luni, n.r.) de majoritatea senatorilor este unul rușinos și arată din nou că politicienii nu au înțeles semnalul dat de cetățeni la referendumul din octombrie 2018, privind modificarea Constituției. Astăzi, în România există peste 400.000 de cupluri necăsătorite, care au relații trainice și de durată și care nu beneficiază de nicio protecție din partea statului în cazuri de urgențe medicale, moștenire, partajul bunurilor comune sau asigurări medicale”, precizează reprezentanții Asociației MozaiQ, printr-un comunicat de presă, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, în condițiile în care CCR și Curtea de Justiție a UE cer României să recunoască cuplurile gay/necăsătorite, clasa politică are obligația de a pune în acord legislația curentă cu deciziile curților. „Votul dat astăzi (luni, n.r.) de senatori ne arată că mai avem mult de lucru în România pentru a ajunge la o protecție a cuplurilor gay. Noi, MozaiQ, vom continua să cerem clasei politice să ne recunoască” a declarat Robert Rațiu, președinte MozaiQ.

„Proiectele legislative respinse astăzi de Senat merg la Camera Deputaților, care este cameră decizională. Solicităm deputaților, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen, să se ralieze demersurilor de recunoaștere a parteneriatelor civile și să avizeze favorabil o astfel de legislație. Este absolut esențial pentru comunitatea LGBT și pentru democrația din România”, se mai arată în comunicatul MozaiQ.

Precizările vin după ce Senatul a respins, luni, două proiecte de lege care prevedeau că persoanele de același sex puteau încheia un parteneriat civil în scopul organizării vieții comune ca familie.

Şi Asociaţia ACCEPT a reacţionat luni, spunând că s-a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și că ia în calcul să se adreseze CEDO.

„Acest vot constituie nu numai o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, dar şi a Constituţiei României. Încă din 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Oliari împotriva Italiei că toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv România, au obligaţia pozitivă să stabilească o formă de protecţie pentru familiile bazate pe cupluri de acelaşi sex, înregistrare care să asigure drepturi patrimoniale, sociale şi fiscale similare cu cele ale cuplurilor heterosexuale căsătorite. Mai mult, Curtea Constituţională a României a decis în iulie anul trecut în cauza Coman, Hamilton şi Asociaţia ACCEPT contra Inspectoratul Român pentru Imigrări şi Ministerul Afacerilor Interne că familiile bazate pe cupluri de acelaşi sex au dreptul la viaţă de familie garantat prin Constituţie,” a declarat Romaniţa Iordache, co-preşedintă a Asociaţiei ACCEPT şi expert jurist în domeniul nediscriminării, citată de News.ro.

În Decizia 534 din 18 iulie 2018, CCR concluzionează că relaţia pe care o are un cuplu format din persoane de acelaşi sex se bucură de protecţia dreptului fundamental la viaţă privată şi de familie şi necesită recunoaştere şi protecţie legală prin adoptarea unei legi care să reglementeze drepturile şi îndatoririle corespunzătoare: “relaţia pe care o are un cuplu format din persoane de acelaşi sex intră în sfera noţiunii de „viaţă privată”, precum şi a noţiunii de „viaţă de familie”, asemenea relaţiei stabilite întrun cuplu heterosexual, fapt ce determină incidenţa protecţiei dreptului fundamental la viaţă privată şi de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi de art.26 din Constituţia României. Bucurându-se de dreptul la viaţă privată şi de familie, persoanele de acelaşi sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-şi exprima personalitatea în interiorul acestor relaţii şi de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi îndatoririlor corespunzătoare (a se vedea, în acest sens, şi hotărârea Curţii Constituţionale din Italia – Ordinanza n.4/2011, publicată în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012).” (paragraful 41 din Decizia CCR nr.534 din 18 iulie 2018).

„Asociaţia ACCEPT este pregătită să reprezinte în instanţa de judecată toate familiile din comunitate ale căror drepturi sunt încălcate în România. În absenţa protecţiei legale care ar trebui să fie asigurată de Parlament prin adoptarea legislaţiei, ne vom adresa Curţii Europene a Drepurilor Omului. Din nefericire, sancţiunile impuse de CEDO sunt plătite de noi toţi, şi nu de parlamentari care pun propriile prejudecăţi mai presus de drepturi fundamentale,” a declarant Teodora Roseti, directoare executivă a Asociaţiei ACCEPT.

blank