Economic, Stiri

ASF nu a recuperat nici acum peste 1,78 milioane lei, acordate nelegal în 2012

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a recuperat, în 2013, sumele acordate, fără temei legal în anul 2012, salariaților CSSPP (n.a fostul arbitru al pieței de pensii private), sub formă de primă de vacanță, premii, prime cu ocazia căsătoriei, precum și a tichetelor cadou, se arata în raportul Curtii de Conturi pe anul 2013, publicat joi, 12 februarie.

rp_curtea_de_conturi_24648200

La solicitare, conducerea ASF a precizat că „din cele 99 de persoane de la care se impune recuperarea acestor sume, 14 persoane au semnat angajamente de plată, obligându-se să restituie sumele primite”. Pentru restul a fost deschis proces în instanță.

„Recuperarea sumelor acordate, fără temei legal în anul 2012, salariaților entității, sub forma de primă de vacanță, premii, prime cu ocazia căsătoriei, precum și a tichetelor cadou acordate, precum și regularizarea cu bugetele publice a impozitelor și contribuțiilor virate; reglementarea prin lege a tuturor drepturilor de natură salarială, care se acordă personalului CSSPP, autoritate administrativă autonomă, de specialitate, pentru a se asigura principiul supremației legii potrivit căruia drepturile de natură salarială se stabilesc numai prin norme juridice de forța legii; extinderea verificărilor asupra tuturor sumelor de această natură acordate”.

Președintele CSSPP, în 2012, a fost Marian Sârbu, în timp ce vicepreședinte era Ion Giurescu, care, în prezent, este vicepreședinte executiv în ASF și responsabil de sectorul sistemului de pensii private. Ion Giurescu a încasat, în 2013, venituri salariale de peste 216.000 euro, potrivit HotNews.ro.

Raportul Curtii de Conturi, pe 2012, menționa această neregulă în cadrul auditului făcut la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, fosta autoritate care reglementa piața pensiilor private, înainte de a fi absorbită de ASF. În acest raport se menționa:

„Plata, fără temei legal, a sumei totale estimata la 1.784 mii lei, reprezentând premii, prime de vacanță și prime cu ocazia căsătoriei și contribuțiile aferente angajatorului, datorate bugetelor publice, precum și tichete cadou”.

ASF s-a înființat ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanțată, prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Data încheierii Protocolului de predare a patrimoniului celor trei entități menționate către Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost 29.04.2013.

blank