Lumea intunecata a celor dornici sa socheze, a celor certati cu legea si care au apucaturi violente sau excentrice dar care frizeaza nebunia, este o necunoscuta pentru oamenii obisnuiti, care traiesc o viata linistita, dupa regulile unei societati normale.

287896l

Jono Rotman este unul dintre oamenii curajosi care a riscat totul pentru a patrunde in lumea tenebroasa a celor care au ales sa traiasca…..altfel. Rotman s-a infiltrat într-o bandă violentă din Noua Zeelandă. I-a luat opt ani pentru a le câştiga încrederea infractorilor şi a-i convinge să stea în faţa camerei foto. 

Jono a ştiut de la început în ce se bagă. Ştia că poate fi ucis şi îngropat în pustietate, fără ca nimeni să-i mai dea de urmă vreodată. Ştia că va fi prietenul unor criminali versaţi, că va trebui să fie ca ei, cu ei, în fiecare zi, ani la rând, şi că va face ceea ce fac şi ei pentru a le câştiga încrederea. Jono ştia tot, dar a zis că merită să rişte.

117991l

 

A dovedit că are la fel de mult curaj şi pricepere în arta disimulării ca un agent secret, desi  el este fotograf. Pentru nişte poze – dar ce poze speciale! – a sacrificat opt ani din viaţa lui. Născut în Wellington, Jono Rotman a reuşit să pătrundă în 2007 în banda Mighty Mongrel Mob, o trupă de motociclişti fioroşi din Noua Zeelandă, apărută în anii ’60, în zona Hawkes Bay. Le-a câştigat încrederea, le-a deprins obiceiurile şi i-a făcut să-l considere că e unul de-al lor. 

Ca şi cum ar fi plonjat în mijlocul rechinilor şi ar înota cu ei, fără să păţească ceva. În cei opt ani în care a stat printre „călăreţii diabolici” a văzut multe grozăvii, inclusiv o ciocnire sângeroasă cu o bandă rivală, Black Power. Şi, aproape de necrezut, şi-a convins înfricoşătorii „camarazi” să pozeze pentru el. Deşi mulţi dintre ei se trag din triburile Maori, tipii de la Mongrel Mob au adoptat simboluri naziste, în semn de rebeliune şi de sporire a autorităţii pe care o impun prin forţă.

Citeste si...  Foto: Pa metrosexualului, bun venit spornosexualului!

407948l

Ca orice organizaţie criminală, motocicliştii de la Mob au reguli foarte stricte pentru lumea exterioară, preferând să acţioneze la limita legii. Lumea lor nu-i pentru oricine. Rotman, care a surprins portretele unor membri importanţi, printre care criminalii Shane Harrison, Bung Eye, Greco şi Toots, a declarat pentru Daily Mail Australia că a început să le câştige încrederea pe când făcea poze în închisorile din Noua Zeelandă. 

„Am vorbit cu un ofiţer care se ocupă de bande, am vizitat casele şi cluburile a sute de membri ai bandelor. Istoria lor e foate violentă, normal că de multe ori mi-a fost teamă. Întotdeauna simţeam că dacă îi supăram, m-ar ucide”, a mărturisit el. Deşi demersul său este unul exclusiv artistic, fotografiile nu s-au bucurat numai de aprecieri. Expoziţia au provocat revolta opiniei publice atunci când au fost expuse în oraşul uneia dintre victimele criminalului Shane Harrison. 

601357l

Rotman admite că  a avut un curaj aproape sinucigas si ca a făcut un compromis pentru a pătrunde în clubul motocicliştilor asasini: în schimbul accesului pe care aceştia i l-au acordat, el s-a concentrat pe latura artistică şi nu pe identificarea acestora pentru a fi daţi pe mâna oamenilor legii.

 „O bandă reprezintă un set de conduite duse la extrem. Asta e ceea ce am dorit eu să explorez”, a explicat fotograful. 

„Ceea ce am făcut eu nu este despre cine a făcut ce a făcut, ci despre o parte din ţara noastră, din istoria noastră. Nu am căutat să redau un stereotip, ci să arăt nişte oameni, aşa cum sunt ei”, a explicat Rotman. 

741134l

351292l