Social

Arsenie Boca si minunile sale

Arsenie Boca este (1910-1989) considerat unul dintre marii duhovnici ai romanilor. A avut un destin plin de incercari, a trecut prin toate acestea cu seninatate, a stiut precis si a mentionat data la care va muri, iar acest lucru s-a intamplat cu numai o luna inainte de evenimenele din decembrie 1989. Arsenie Boca lasat posteritatii o mostenire spirituala impresionanta. 
 
Arsenie Boca si minunile sale
Arsenie Boca si minunile sale
 
Despre moartea sa încă sunt multe taine şi lucruri neelucidate. Mulţi sunt convinşi ca părintele a fost schingiuit de Securitate, ca avea unghiile de la maini smulse şi ca inainte de a muri şi-ar fi avertizat calaii: „Spuneţi-i lui Ceauşescu ca nu mai apucă Craciunul”. Alţii, dimpotrivă, spun că acesta a murit de moarte bună, la Manastirea Sinaia, pentru ca slabise din cauza muncii epuizante şi a numeroaselor boli.
Cert este faptul ca parintele Arsenie Boca a fost urmarit şi supravegheat de Securitate toata viata sa, pana in ultima clipa. Marele duhovnic intrase în vizorul autorităţilor înainte de instaurarea regimului comunist, iar Securitatea îl urmărea fiindcă îl suspecta că are legătură cu Mişcarea Legionară.
Mormantul sau, care se afla la manastirea Prislop din judetul Hunedoara, a devenit in ultimii ani loc de pelerinaj pentru toata lumea care are necazuri si spera intr-o minune. Iar minunile pe care le face nu sunt legende. Printre cei care au ingenuncheat langa mormant si au primit ajutor s-a numarat si preotul Constantin Stuparu, el cerand sprijin pentru construirea actualei biserici din satul doljean Braniste, asa cum citim relatarile conform www.indiscret.ro.
Nu exista credincios sa nu fi auzit vorbindu-se despre minunile pe care le face parintele Arsenie Boca, decedat in noiembrie 1989. Numerosi preoti povestesc despre parintele Arsenie care marturisea ca “dupa ce o sa piara asta” – si isi arata cortul de piele – , “voi ajuta pe mai multi”. Mormantul parintelui Arsenie, de la manastirea Prislop, constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din tara, in ultimii ani numarul de pelerini veniti pe 28 noiembrie (ziua in care monahul a decedat) fiind de 30.000 – 40.000 de oameni.
 
Mormantul – minune
 
Pentru a ajunge la mormantul parintelui Arsenie, aflat in cimitirul manastirii, trebuie urcata o carare de munte imprejmuita de brazi. Mormantul este mereu inconjurat de flori, iar iarba nu se ofileste niciodata, nici macar in iernile cele mai crancene. Majoritatea celor ce ingenuncheaza in fata crucii pe care scrie Arsenie Boca spun ca l-au simtit pe parinte in preajma lor. Au simtit ca pacatele lor le sunt iertate, iar rugaciunile le sunt ascultate si chiar indeplinite. „Am fost la mormantul parintelui de trei ori. De fiecare data l-am rugat sa ma ajute sa construiesc o biserica”, povesteste preotul Constantin Stuparu, paroh al bisericii Sf. Nectarie din Braniste.
 
Spiritul puternic al lui Arsenie Boca le-a dat batai de cap comunistilor care il considerau un mare pericol pentru regimul lui Ceausescu. Chiar si dupa moartea parintelui, pe 28 noiembrie 1989, securitatea s-a temut de acesta, astfel ca l-au dezgropat de trei ori. Prima dată, la trei zile de la îngropare, fiindu-le frica la sa nu fie vorba doar de o moarte clinica si sa isi revina. A doua oară l-au scos după un an, fara explicatii, iar a treia oara acum vreo sase ani. Atunci, se spune ca a iesit un izvor de apa din mormantul Părintelui Arsenie, care n-a putut fi oprit. Capacul de sicriu a fost găsit dat într-o parte, iar oasele pline cu apă şi noroi. Au fost spalate şi aşezate într-un sicriu nou, din stejar. Cei care l-au cunoscut pe parintele Arsenie Boca povestesc ca acesta era un om tacut si ca nimeni nu l-a vazut zambind. Era aspru si cu sine, dar si cu ceilalti. Parintele fascina multimile cu darul sau de a sti totul despre fiecare credincios pe care il privea in ochi. In scurt timp, el ajunsese sa fie considerat un fel de “oracol divin”! „Parintele era vazator cu duhul. In timpul razboiului, la usa chiliei se adunau puzderie de femei. Voiau sa intrebe despre soarta barbatilor plecati pe front si erau atat de multe, incat parintele nu mai avea timp sa le asculte pe fiecare in parte. Se uita in multime si, aratand cu degetul, zicea: «Tu, pune-ti o cruce dupa casa… Tu, pregateste pachet, ca sotul tau e ranit, dar traieste». Cateva zile mai tarziu, femeia se intorcea la chilie, spunand: «Ai avut dreptate, parinte. E ranit, dar traieste».
 
Inainte de a muri, Arsenie Boca a pictat biserica din Draganescu (la 25 km de Bucuresti), supranumita Capela Sixtina a Orientului. Aici l-au cunoscut si foarte multi dintre cei care dejja stiau despre harul lui si au dorit sa-l intalneasca. Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989, in varsta de 79 de ani. A fost inmormantat, dupa dorinta proprie, la manastirea Prislop, la 4 decembrie 1989, prorocind ca aici va fi loc de pelerinaj. Despre activitatea sa, multi povestesc ca parintele Arsenie Boca i-a invatat pe oameni sa fie curati fata de lume si fata de Dumnezeu, sa dea Cezarului ce e al Cezarului (ascultare cetateneasca, dajdie etc.) si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu (cuget curat, suflet purificat si trup curatit de patimi).
Dupa cum el insusi a spus inainte de a muri – ” dupa ce voi muri, va voi putea ajuta mai mult” -, Arsenie Boca face adevarate minuni zi di zi, iar acest lucru face ca la mormantul sau fie un pelerinaj permanent

 

blank