Aung San Suu Kyi a fost acuzată de regimul militar din Myanmar de încălcarea unei legi privind secretele de stat care datează din perioada în care statul asiatic era colonie britanică, informează BBC.

Legea secretelor de stat din Birmania datează din 1923, iar Myanmar (noua denumire din 1989) a fost colonie britanică între 1824 și 1948.

Aceasta este cea mai gravă acuzație care i s-a adus până acum liderului partidului Liga Națională pentru Democrație (NDL) și poate fi pedepsită cu până la 14 ani de închisoare.

Noua acuzație a fost formulată în urmă cu câteva zile și a fost anunțată la scurt timp după ce Aung San Suu Kyi a apărut prin legătură video în fața unei instanțe, privind celelalte acuzații care i se aduc.

Khin Maung Zaw, avocatul principal al lui Aung San Suu Kyi, a declarat pentru Reuters că Suu Kyi, trei miniștri și un consilier australian au fost puși sub acuzare după ce ar fi încălcat legea secretelor de stat.

Recent, fostul lider din Myanmar a fost acuzat și de corupție. Armata a susținut că Aung San Suu Kyi ar fi primit 600.000 de dolari și 11 kilograme de aur. Totodată, ea a fost acuzată de încălcarea legii dezastrelor naturale și de posesie ilegală de aparate walkie-talkie.

Aung San Suu Kyi a apărut joi prin legătură video în instanță în legătură cu anumite acuzații. Unul dintre avocații săi a spus că Suu Kyi părea în stare bună de sănătate.

Aung San Suu Kyi a fost arestată pe 1 februarie, după o lovitură de stat prin care armata a preluat din nou conducerea țării. Myanmar s-a aflat sub conducere militară din 1962, după o lovitură de stat, până în 2010, când junta militară s-a dizolvat și au avut loc primele alegeri democratice.

În 2015, partidul NLD, condus de Aung San Suu Kyi, a câștigat alegerile. În scrutinul din noiembrie 2020, NLD a câștigat din nou, la mare distanță. Pe 1 februarie, armata din Myanmar a preluat puterea, l-a arestat pe președintele țării, guvernul și mai mulți membri NLD și a anunțat că alegerile din 2020 au fost invalidate. Armata a susținut constant că alegerile au fost fraudate, deși nu a oferit dovezi.


Citeste si...
O instructoare de fitness a filmat din greșeală lovitura de stat din Myanmar