Blog

Aranjarea mesei – trucuri simple pe care să le ţii minte

Să fii specialist în aranjarea mesei este pentru unii o titulatura la care nu se avântă. Merge şi aşa este principiul pe care îl adoptǎ. Doar că dacă avem pretenţii de la noi şi mai ales de la modul în care servim masa preferăm să învăţăm pas cu pas ce trebuie să avem în vedere pentru că în primul rând imaginea mesei să fie impecabilă.

Lenjerii Hotel

În paşi simpli totul se rezumă la nevoia de feṭe de masă, şerveţele şi un set complet de veselă şi tacâmuri, cu pahare aferente. Nu este de ajuns să decorezi totul cu un buchet frumos de flori, mai ales proaspete. Nu este de ajuns nici măcar să alegi unghiul perfect pentru masă. Iată câteva reguli de luat în seamǎ:

1. În partea dreapta a unei farfurii ai un set format din lingură şi două tipuri de cuţit. Întrebuinţarea lor este legată de supă, mai apoi consumul de peste şi în cele din urmă de carne, dacă este cazul.

2. În stânga se va plasa mereu furculiţa de peşte şi cea de carne.

3. În faţă paharului stă lingura de desert. Asta o ştim cu toţii. Ce o fi cu furculiţa pe care o găsim aici? Orice tip de tacâm aşezat în acest loc ţine de consumul de desert.

4. Atenţie la lamele de cuţit, acestea trebuie să aibă lama spre interior, spre farfurie şi nu invers.

5. În funcţie de ceea ce se serveşte paharele trebuie să fie şi ele prezente, diferite de la caz la caz: unul pentru băuturi răcoritoare, unul pentru vin, unul pentru alcool şi separat pentru şampanie.

6. Şervetul de masă se aşează în stânga furculiţelor. Poate avea diverse forme, asta în funcţie şi de creativitatea celui care aranjează masa, cât şi în funcţie de stilul serii şi al mesei cu pricina. Poate fi vorba de un stil simplu, însă nu este nimic greşit dacă şervetul are o formă aparte sau o coloristică anume.

Nu în ultimul rând se adaugă servicii de sare, piper, condimente după caz şi scrumieră dacă este cazul şi se permite fumatul în timpul mesei.

Se consideră că aprecierea unei gazde ţine şi de modul în care te primeşte la masă, modul în care îţi prezintă un fel de mâncare. Nu subestima acest aspect până când nu eşti în postura de invitat, cât şi de gazdă care îşi sacrificǎ timpul pentru a pregăti acest moment.

blank