IT&C, Stiri

Aproape două treimi din programele instalate pe calculatoarele din România nu au licenţă

media (9)

Valoarea totală a programelor piratate din România se ridică la aproape 210 milioane de dolari. La nivel global, 42% din software-ul utilizat este piratat, iar valoarea lor cu licenţă ar fi fost de 62,7 miliarde de dolari

Pirateria software nu este un lucru ieşit din comun în lume, cum nu este nici în România, iar valoarea programelor-pirat instalate ajunge la câteva zeci de miliarde de dolari la nivel global şi la câteva sute de milioane de dolari pe plan local.

Potrivit unui studiu realizat de IDC pentru BSA, în România 62% din software-ul instalat pe computerele din România, în 2013, nu a fost licenţiat în mod corespunzător. „Cei mai mulţi oameni nu ştiu ce se află instalat pe sistemele lor. Asta trebuie să se schimbe. Există măsuri de bun-simţ pe care managerii şi administratorii le pot lua pentru a se asigura că organizaţiile lor utilizează software autentic, licenţiat în mod corespunzător”, a declarat, într-un comunicat remis redacţiei, Victoria Espinel, preşedinte & CEO BSA.
Potrivit sursei citate, valoarea comercială a acestui software fără licenţă a totalizat 208 milioane dolari.

La nivel global, ponderea software-ului pentru PC-uri care a fost instalat fără licenţele corespunzătoare a crescut de la 42% în 2011 la 43% în 2013, întrucât economiile emergente în care utilizarea de software fără licenţă are cel mai mare grad de răspândire au continuat să înregistreze majoritatea crescândă a PC-urilor în funcţiune. Valoarea comercială a instalărilor de software pentru PC fără licenţă a totalizat 62,7 miliarde de dolari la nivel global în 2013.
Din studiul citat reiese că regiunea cu cea mai mare rată de ansamblu a instalărilor de software pentru PC fără licenţă în 2013 a fost Asia-Pacific, cu 62%. Aceasta a reprezentat o creştere de 2 procente comparativ cu 2011, în vreme ce valoarea comercială a instalărilor fără licenţă a ajuns la 21 de miliarde de dolari.

Europa Centrală şi de Est a înregistrat următoarea cea mai mare rată de instalări de software fără licenţă la 61%, urmată de America Latină cu 59% şi de Orientul Mijlociu şi Africa, de asemenea, cu 59%.

În ceea ce priveşte statele membre ale Uniunii Europene, rata a scăzut cu două puncte procentuale la 31% în 2013, cu o valoare comercială de 13,5 miliarde de dolari.

Utilizatorii sunt conştienţi de riscuri

Printre riscurile asociate cu software-ul fără licenţă, 64% din utilizatorii la nivel global indică accesul neautorizat de către hackeri ca o preocupare de top, iar 59% menţionează pierderile de date.

Managerii IT din întreaga lume, în mod absolut de înţeles, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că software-ul fără licenţă poate cauza prejudicii, dar mai puţin de jumătate sunt foarte încrezători să afirme că software-ul din companiile lor este licenţiat în mod corespunzător.

Doar 35% din companii, la nivel mondial, au implementat reguli interne scrise care impun utilizarea de software licenţiat în mod corespunzător.

În România, în temeiul unui protocol încheiat la sfârşitul lui septembrie 2011 şi înnoit în septembrie 2013, Poliţia Română şi BSA au derulat în ultimii ani trei ani campanii importante cu privire la conştientizarea riscurilor, mesajul ajungând la peste 80.000 de companii. Aceste campanii, alături de eforturile de apărare a drepturilor de proprietate intelectuală şi de aplicare a legii realizate de autorităţile competente s-au dovedit a fi foarte eficiente, după cum notează IDC.

„IDC consideră că modificarea dinamicii pieţei PC-urilor din România, şi anume, creşterea ponderii PC-urilor aduse şi instalate de către consumatori, a condus la o situaţie de piaţă în care, în absenţa unor eforturi eficiente antipiraterie, rata pirateriei la nivel de ţară ar fi crescut de fapt cu 2 până la 4 procente între 2011 şi 2013”, conform lui John Gantz, vicepreşedinte senior şi şef al departamentului de cercetări globale al IDC.
Acestea sunt, de asemenea, rezultatele activităţii Grupului de Lucru pe Probleme de Proprietate Intelectuală (Grup DPI), un parteneriat public-privat condus de Serviciul specializat în proprietate intelectuală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al cărui principal scop este coordonarea eforturilor antipiraterie şi anticontrafacere în întreaga ţară.

blank