Confruntările între insurgenţi proruşi şi militari ucraineni s-au soldat în decursul a trei luni cu peste 450 de morţi (civili şi combatanţi) în regiunile separatiste din estul Ucrainei, relatează AFP, care prezintă datele-cheie ale revoltelor din Ucraina.

aproape-trei-luni-de-revolta-prorusa-in-estul-ucrainei-iata-momentele-cheie-266259

APRILIE 2014
– 6 aprilie: La două săptămâni după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, manifestanţii proruşi ocupă instituţii oficiale la Harkov, Doneţk şi Lugansk, principalele oraşe din est, situate la graniţa cu Rusia.
– 7 aprilie: Insurgenţii proclamă „Republica Doneţk”. Kievul acuză Moscova că urmăreşte invadarea Ucrainei, cu scopul de a „dezintegra” ţara.
– 13 aprilie: Kievul lansează o „operaţiune antiteroristă” în est.
– 17 aprilie: Acord la Geneva între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi UE în legătură cu detensionarea crizei, respins de separatişti
– 25 aprilie: Şapte observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sunt reţinuţi la Slaviansk de insurgenţi şi eliberaţi la 3 mai.

MAI 2014
– 2 mai: Cele mai grave violenţe de la schimbarea puterii la Kiev, peste 50 de morţi, dintre care 42 la Odesa (în sud) şi 10 la Slaviansk
– 9 mai: Prima vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Crimeea, peste 20 de morţi în luptele de la Mariupol, în sud-est, potrivit Kievului
– 11 mai: Susţinere masivă a locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk la referendumul privind independenţa, considerat „ilegal” de Kiev şi occidentali
– 19 mai: Vladimir Putin ordonă retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina şi cere Kievului să-şi retragă forţele din est. „Nicio dovadă” privind retragerea forţelor ruse, anunţă NATO. Un soldat ucrainean este ucis în apropiere de Slaviansk.
– 22 mai: Cel puţin 18 soldaţi sunt ucişi în două atacuri separate, la Volnovaka (în regiunea Doneţk) şi la Rubijn (în regiunea Lugansk), cele mai grele pierderi militare suferite de Kiev de la începutul operaţiunii în est.
– 23 mai: Cel puţin cinci combatanţi, patru separatişti proruşi şi un voluntar dintr-un „batalion” de susţinere a armatei ucrainene, sunt ucişi în luptele din apropiere de Karlivka, la nord-est de Doneţk.
– 25 mai: Alegerile prezidenţiale din Ucraina sunt câştigate de prooccidentalul Petro Poroşenko (cu 54,7 la sută din voturi). Majoritatea secţiilor de vot rămân închise în estul ţării.
– 26 mai: Începutul unei „operaţiuni antiteroriste” a armatei împotriva insurgenţilor proruşi.
– 28 mai: Poroşenko promite să pună capă „terorii” separatiste din estul Ucrainei.
– 29 mai: Insurgenţii doboară un elicopter al armatei ucrainene, la Slaviansk, provocând moartea a 14 militari.

IUNIE 2014
– 14 iunie: Un avion de transport militar ucrainean este doborât de separatişti, incident soldat cu 49 de morţi.
– 16 iunie: Rusia întrerupe livrările de gază către Ucraina.
– 20 iunie: Poroşenko anunţă încetarea focului în estul ţării, timp de şapte zile, în cadrul unui plan de pace care include descentralizarea puterii.
– 24 iunie: Insurgenţii proruşi omoară nouă militari prin distrugerea unui elicopter la Slaviansk.
– 26 iunie: Patru observatori ai OSCE, răpiţi pe 26 mai, au fost eliberaţi de către separatişti. Alţi patru observatori au fost eliberaţi pe 28 iunie.
– 27 iunie: Ucraina semnează la Bruxelles un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, suscitând o reacţie dură din partea Rusiei.
– 28 iunie: Poroşenko prelungeşte cu 72 de ore armistiţiul privind încetarea focului în estul ţării.
– IULIE
– 1 iulie: Kievul anunţă că nu va mai prelungi armistiţiul şi reia operaţiunile militare împotriva insurgenţilor proruşi din estul ţării.

Preşedintele rus, Vladimir Putin a declarat că Poroşenko va purta „întreaga responsabilitate” pentru războiul din estul Ucrainei.

Citeste si...  Ilie Ilaşcu, dezvăluiri despre "omuleţii verzi": Soldaţii lui Putin S-AU INFILTRAT în Republica Moldova