Promo

Aplicarea gletului: instrucțiuni de utilizare și recomandări venite de la meseriași

Orice meseriaș lucrează cu o formulă de glet. Aceasta nu conține nisip și poate fi pe bază de var, ipsos, ciment alb sau poate fi glet acrilic. Alegerea celui potrivit pentru tine nu este atât o decizie de buget, ci mai ales una de oportunitate. Aplicarea lui trebuie să urmărească niște criterii pe care un meseriaș priceput le știe. Să vedem care sunt acestea!

Alegerea

Gletul este o tencuială subțire care are menirea de a nivela suprafața peretelui sau a tavanului. Este, practic, faza premergătoarea zugrăvirii, foarte importantă pentru calitatea lucrării finale.

Tipul de glet pe care îl vei alege și modul în care îl vei aplica sunt două criterii conectate. Astfel:

  • gletul de ciment se poate aplica deasupra celui de ipsos ;

  • gletul de var este puțin mai pretențios și nu se poate folosi pe alte tipuri de straturi;

  • gletul acrilic se aplică într-un singur strat peste tencuiala pe bază de ipsos, mai puțin dacă tencuiala este din ciment-var, situație în care vei avea nevoie de două straturi.

Pregătirea

Gletul se aplică pe suprafețe perfect uscate, mai puțin dacă ai ales un glet care se aplică umed pe umed. Practic, va trebui să aștepți și câteva săptămâni până când tencuiala s-a uscat pentru a veni cu acest tip de finisaj (4 săptămâni la ciment-var, 2-3 săptămâni la ipsos). Pe de altă parte, gletul se va aplica mai ușor pe plăcile de rigips.

Oricare ar fi tencuiala cu care lucrezi, trebuie să te asiguri că suprafața este curată și netedă înainte de a începe treaba. Modul în care faci asta variază de la caz la caz. De exemplu, un perete cu ipsos sau calciu va fi udat și apoi rașchetat cu șpaclul, la fel se întâmplă și în cazul varului. Un perete din calciu cu ciment alb și praf de piatră necesită mai mult efort, acesta fiind curățat cu barda și șpaclul.

Acolo unde stratul ce trebuie curățat este din vopsea, va fi nevoie de un cutter și linii verticale și apoi orizontale trasate în pelicula cu vopsea. Se formează astfel un fel de grilaj care va fi apoi curățat cu o bandă adezivă.

Reparații

Adesea se întâmplă ca după îndepărtarea tencuielii vechi să rămână imperfecțiuni, denivelări sau găuri care trebuie reparate. În această situație vei folosi fie multibat și nisip, fie banda de fibră de sticlă și pastă pentru îmbinări sau adeziv.

Amorsa

Amorsa are practic două roluri: acela de a nivela imperfecțiunile, dar și de a oferi aderență suprafeței portante. Trebuie să ai grijă să o alegi pe cea de interior și să aștepți timpul de uscare recomandat de producător.

Prepararea

Ideal este să cumperi gletul cu o zi înainte de a începe lucrarea, pentru că este un material a cărui consistență poate fi ușor influențată de umezeală. Ai grijă să folosești un vas curat, eventual de plastic și să respecți proporțiile recomandate de producător. De regulă praful de glet trebuie să depășească un pic suprafața apei.

Așteaptă întâi ca praful să-și tragă apă și apoi treci la etapa de amestecare. Pentru a amesteca poți folosi un mixer sau o bormașină pe care să montezi o spirală de amestecare. Important este ca amestecul să fie omogen și să aibă o consistență cremoasă. Aplicarea gletului trebuie făcută într-un timp cât mai scurt, nu mai mult de 30-40 de minute de la preparare, pentru că riști să se usuce și să devină greu de manipulat.

Aplicarea gletului se poate face și cu mecanisme profesioniste de tipul pompei mecanizate pentru glet sau a mașinii de gletuit, dar și în stilul clasic, cu șpacluri.

blank