Life, Stiri

Ape blestemate, devoratoare de oameni. Cele mai periculoase lacuri din lume

lacuri_63479100

Puţine lucruri sunt pe lume mai liniştitoare şi mai primitoare decât apele lacurilor, tineri şi bătrâni deopotrivă fiind atraşi irezistibil de aceste frumuseţi ale naturii. Dar, ca multe alte daruri ispitoare ale naturii, există şi lacuri în care omul se află în pericol de moarte, iar asta nu din cauza creaturilor care s-ar ascunde în adâncuri, ci din cauza gazelor şi radiaţiilor, uneori produse ca urmare a erorilor umane, dar de multe rodul naturii însăşi.

Lacul Clocotit

Numele spune totul despre acest lac de origine vulcanică, situat în Republica Dominicană. Apa din acest lac fierbe continuu, iar temperatura în apropierea malurilor este cuprinsă între 71 şi 87 grade Celsius. Nimeni n-ar trebui să aibă curiozitatea să testeze pe propria piele ce temperatură este în zona centrală a lacului, care se află în scorbura unui crater, de unde se infiltrează constant lavă topită.

Lacul Potcoavei (Horseshoe)

n ciuda numelui său rustic, acest lac situat în apropierea oraşului californian Mammoth Lake este de fapt un straniu ucigaş tăcut. Oraşul a fost construit în mod nefericit în partea superioară a unui vulcan activ şi multă vreme s-a considerat că Lacul Potcoavei este inofensiv. În urmă cu 20 de ani, copacii din apropierea sa au început însă să se usuce, iar oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că ei s-au “înecat” cu nivelurile excesive de dioxid de carbon din zonă. În anul 2006, aici au murit trei oameni asfixiaţi după ce au campat lângă apa otrăvitoare.

Lacul Karaciai

Situat în zona de vest a Rusiei, în Munţii Ural, acesta este unul dintre cele mai mortale lacuri de pe pământ. De altfel, un raport asupra deşeurilor nucleare, eleborat de Worldwatch Institute, desemna acest lac drept cel mai poluat loc de pe planetă. Zeci de ani, după 1951, a fost folosit de Uniunea Sovietică drept groapă de gunoi pentru depozitarea deşeurilor radioactive, iar acum nivelul de radiaţii e atât de ridicat încât un om neprotejat ar inhala o doză letală în numai cinci minute. În timpul unei secete din anul 1961, particulele toxice evaporate de aici au iradiat 500.000 de oameni.

Lacul Kivu

Se găseşte în Africa, la graniţa dintre Republica Democrată Congo şi Rwanda. Aici se găsesc cantităţi enorme de gaze, estimându-se că ar fi vorba de aproximativ 55 miliarde metri cubi de gaz metan. Specialiştii în geologie cred azi că o calamitate provocată de acest lac este inevitabilă, locul fiind considerat o adevărată bombă cu ceas, unul dintre cele mai explozive trei locuri de pe Pământ. Un cutremur sau o activitate vulcanică mai intensă ar constitui un risc letal pentru cei două milioane de oameni din zonă, care ar muri ca urmare a exploziilor sau a inhalării dioxidului de carbon.

Lacul Michigan

Este cel mai mortal dintre cele cinci Mari Lacuri de la graniţa dintre SUA şi Canada. În aparenţă, Lacul Michigan este cald, primitor, un loc ideal pentru înot, popular printre localnici şi turişti. Totuşi, el răpeşte zeci de vieţi în fiecare an, ca urmare a imprevizibililor curenţi de adâncime. Forma lacului predispune la formarea unor turbioane periculoase şi pentru ambarcaţiuni. Lacul devine mai periculos în lunile octombrie şi noiembrie, când schimbările bruşte şi semnificative ale temperaturii aerului determină creşterea puterii curenţilor şi a valurilor.

Lacul Mono

Este un lac cu apă alcalină sărată situat la est de Parcul Național Yosemite, în California, între lanțurile montane Sierra Nevada și White Mountains. În apa sa nu trăiesc peşti, ci doar creveţi şi muşte, numite alkali. Acest lac conţine cantităţi impresionante de clorhidre şi sulfati, foarte dăunători corpului uman. Până în anul 1941 lacul a fost sănătos, însă municipalitatea din Los Angeles i-a captat apele pentru aprovizionarea cu apă a oraşului, de aici rezultând un dezastru ecologic.

Lacul Monoun

Se află situat în domeniul vulcanic Oku, din Camerun. S-a format în urmă cu 500 de ani, ca urmare a activităţii vulcanice, dar gazele toxice continuă să iasă şi astăzi la suprafaţă, iar cutremurele sunt un fenomen obişnuit în zonă. 37 de persoane şi-au pierdut viaţa în 1984, atunci când Lacul Monoun, practic, a explodat. O nouă explozie poate avea loc în orice moment, fără semne sau avertismente prealabile.

blank