Featured, International

Apariţie misterioasă la marginea Romei. Oamenii au rămas uimiţi: După 100 de ani…

Lupoaica, simbol al capitalei Italiei, reprezentantă prin statuia care o înfățișează alăptându-i pe cei doi frați gemeni Romulus și Remus, întemeietorii legendari ai Romei, ar putea fi văzută din nou în preajma marii metropole după ce mai multe exemplare ale acestei specii prădătoare au fost surprinse pentru prima dată după mai bine de un secol de absență, informează luni The Telegraph.

Animalele prădătoare au fost fotografiate cu ajutorul camerelor ascunse, la mică distanță de oraș, în timp ce cutreierau o rezervație naturală aflată în apropierea liniei de centură care înconjoară capitala Italiei.

Rezervația Castel di Guido este localizată lângă Aeroportul Internațional Leonardo da Vinci — cel mai mare din oraș — și este condusă de LIPU, Liga Italiană pentru Protecția Păsărilor.

Camerele ascunse au surprins o pereche de pui maturi care se adapă dintr-o baltă și se pierd printre arbuștii din zona protejată.

Biologii cred că cel puțin doi pui și doi adulți trăiesc în această rezervație.

Masculul adult a fost botezat Romulus de către oamenii de știință.

”Aceasta este prima oară după peste 100 de ani când lupii au fost văzuți în apropierea Romei”, a declarat pentru sursa citată Alessia De Lorenzis, profesoară de științe naturale și cea care monitorizează haita de lupi. ”Suntem foarte încântați că s-au întors”, a mai spus aceasta.

Lupii nu ar reprezenta o amenințare pentru animalele domestice, au anunțat specialiștii care au analizat excrementele acestora și au constatat că dieta prădătorilor este alcătuită în mod exclusiv din mistreți, care trăiesc în număr mare în zonele rurale din această regiune.

”Credem că ei au ajuns aici din zona aflată în preajma lacului Bracciano din nordul Romei unde au trăit dintotdeauna lupii, chiar și când specia a fost la limita extincției”, a explicat De Lorenzis.

Uciderea lupilor a fost încurajată în Italia până în anii ’70, perioadă în care mai rămăseseră în viață în Italia circa 100 de exemplare.

Însă lupii au primit statutul de specie protejată în 1971 și de atunci efectivele sale au crescut.

Se crede că în prezent în Italia trăiesc între 1.500 și 2.000 de lupi, cele mai mari populații fiind în Apenini și în Alpi, la granița cu Franța.

Aceste animale prădătoare au trecut granița în ultimii ani, fapt ce a stârnit nemulțumirea fermierilor și ciobanilor francezi care se plâng de faptul că lupii le ucid oile.

Lupii s-au îndreptat, treptat, spre nord, către Masivul Central și Munții Jura și Vosgi, iar potrivit unor mărturii exemplare au putut fi observate astfel de exemplare chiar și în zonele rurale din apropierea Parisului.

Organizațiile pentru protecția animalelor desfășoară campanii pentru reintroducerea lupilor în Marea Britanie, alături de urșii bruni și de râși, după ce populațiile de castori au fost restabilite în unele zone ale acestei țări, menționează The Telegraph.

blank