Liderul USR Dan Barna a declarat, joi, că că decizia de a avea un candidat propriu la prezidenţiale va fi luată în forurile de conducere ale partidului, adăugând că formaţiunea nu caută o alternativă la preşedintele Klaus Iohannis, dar are o discuţie deschisă despre viitorul candidat prezidenţial.

În ceea ce priveşte propunerea de a avea un candidat propriu la alegerile prezidenţiale, Barna a precizat că a prezentat această temă încă de când a preluat conducerea USR.

„Am spus că USR este un partid care vrea să conteze în politica din România, nu este un partid conjunctural şi vom încerca să avem candidaţi proprii la toate rundele electorale pe care le avem în faţă. Decizia va fi luată în forurile de conducere ale partidului. USR va avea un candidat la alegerile prezidenţiale, acest lucru este clar. Cum, cine va fi acesta, este o decizie pe care o vom lua în cadrul partidului. În momentul de faţă, nu avem niciun fel de persoană predefinită din acest punct de vedere, discuţia e una deschisă”, a susţinut Barna.

Acesta a declarat că USR nu caută o alternativă la Klaus Iohannis.

„Nu căutăm o alternativă la Klaus Iohannis, doar vă spun care este poziţia partidului în acest moment, aceea de a avea un candidat pe care îl vom susţine în primul tur”, a explicat Barna.

Întrebat dacă o astfel de decizie ar avea succes, în condiţiile în care voturile sunt deja fragmentate pe dreapta politică, liderul USR a răspuns că este greu să facă speculaţii în acest moment.

Citeste si...  Ponta o dă în vileag pe Dăncilă: Mi-a cerut sprijinul şi mi-a spus că dă afară ALDE

„Campania prezidenţială este încă foarte departe. În momentul de faţă, noi discutăm despre faptul că principalul consilier al premierului este un om condamnat penal, că preşedintele Camerei este o persoană condamnată penal. Vorbim despre un atac fără precedent al infractorilor la statul de drept şi tema aceasta a perspectivelor electorale nu e tocmai actuală în acest moment. În acest moment trebuie să apărăm instituţiile care menţin statul funcţional şi care sunt recunoscute pe plan european pentru activitatea lor”, a adăugat liderul USR.

În privinţa relaţiei cu PNL, Barna a spus că partidul său colaborează şi conlucrează cu liberalii în cadrul Parlamentului. „Dincolo de asta, ar fi dezbaterea despre viitorul prezidenţial ar fi o dezbatere actuală, dacă n-ar trebui să ne luptăm să apărăm DNA-ul în acest zile”, a declarat Dan Barna.

Întrebat dacă USR nu susţine un al doilea mandat al şefului statului, liderul USR a răspuns că nu a susţinut asta.

Despre colaborarea cu Platforma România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloş, Barna a precizat că, dacă aceasta va deveni un partid, relaţia va fi mai strânsă.

Întrebat dacă Cioloş ar putea fi candidatul USR la prezidenţiale, Barna a răspuns: „Cum am mai spus, orice persoană cu notorietate şi credibilitate în societate ar putea să fie candidatul la prezidenţiale al USR”.