Anunțul că președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, este infectat cu noul coronavirus ar putea genera repercusiuni fără precedent la nivelul securității naționale a SUA.

Deși au mai fost în trecut lideri americani care au fost indisponibilizați, modul în care se răspândește COVID-19 demonstrează că situația președintelui american este una mai mult complicată, date fiind condițiile de izolare, dar și posibilitatea ca virusul să infecteze și alți oficiali de rang înalt de la Washington.

Această situație, cu care SUA nu s-au mai confruntat, reprezintă o oportunitate pentru adversarii săi, care ar putea profita din plin de slăbirea sistemului decizional, sunt concluziile unei analize The Drive.

Anunțul făcut de medicul lui Trump în care susține că acesta va continua să își îndeplinească atribuțiile „fără întreruperi”, în această perioadă de izolare, este aproape imposibil ca acest lucru să fie fezabil. Inclusiv puterea liderului de la Casa Albă de a comanda un atac nuclear este pusă în pericol.

Organizarea în situații extreme

O mare parte a continuității operațiunilor guvernamentale, în special a celor legate de reziliența președintelui și a cabinetului său, au de-a face cu posibilitatea ca acesta să fie dus rapid într-o locație mai sigură în cazul unei crize.

HMX-1, escadron de elicoptere al Corpului Marinei Statelor Unite, este în așteptare la Baza Navală de Suport Anacostia, situată la doar cinci kilometri de Casa Albă, gata să-l scoată în orice moment pe președinte și să-l mute în mai multe locații alternative de operare, inclusiv Raven Rock, Mount Weather sau Camp David.

Anunțul că președintele SUA este infectat cu COVID, ar putea constitui amenințare la adresa americii
Anunțul că președintele SUA este infectat cu COVID, ar putea constitui amenințare la

adresa americiiAcest lucru ar necesita ca președintele, care poartă o boală extrem de contagioasă, să zboare în aeronavele închise și să opereze în baze care sunt prin natura lor „butonate” pentru a împiedica pandemia să treacă întreaga instalație în modul „offline”, ceea ce ar putea să fie o slăbiciune de neimaginat în securitatea Americii.

Dar aceste probleme apar și în situații mai puțin urgente. În timpul unui incident mai puțin sever, președintele s-ar putea afla în Situation Room (centrul în care se discută informațiile și situațiile din perioadele de criză), care este o bază mică, înghesuită, cu decidenții principali ai executivului și liderii militari. În timpul unui eveniment în care Casa Albă ar avea nevoie să-și crească nivelul de securitate, președintele, familia și cabinetul vor coborî în Centrul Prezidențial de Operațiuni de Urgență, acesta fiind un buncăr îngropat sub Casa Albă.

În acest caz, Donald Trump ar sta în interiorul unui mediu strâmt, complet închis, iar liderii de top ai țării ar fi nevoiți să lucreze umăr la umăr.

Impactul unor infectări în lanț la Casa Albă

Există și posibilitatea ca mulți membri din Casa Albă să fie infectați sau să se infecteze. Între timp, șase membri ai echipei lui Trump, inclusiv directorul său de campanie şi consiliera Kellyane Conway, au fost confirmați cu SARS-COV2.

De asemenea, și alți oameni s-au întâlnit cu mulți membri ai Legislativului în zilele de dinaintea anunțului infectării lui Donald Trump. Unii membri ai personalului de la Casa Albă s-au întâlnit cu liderul democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care este a treia în linia succesiunii la Președinție, și cu liderul majorității din Senat, Mitch McConnell.

Anunțul că președintele SUA este infectat cu COVID, ar putea constitui amenințare la adresa americii

Citeste si...
Pandemia este în floare, în SUA: 4 din 10 persoane sunt asimptomatice și împrăștie virusul

Perspectiva adversarilor externi

Dincolo de toate acestea, având în vedere că adversarii externi ai SUA, precum China, pun presiuni pe regiunile unde există conflicte, nu poate fi exclusă posibilitatea ca liderii de la Beijing să se folosească de actuala incertitudine în avantajul lor.

În contextul tuturor acestor factori ce pot destabiliza violent situația Statelor Unite, vor fi necesare câteva decizii foarte dure și rapide. Dar, chiar și în aceste condiții, alegerile legate de modul în care Casa Albă va funcționa, astfel încât să limiteze răspândirea COVID-19, vor fi esențiale pentru a reduce, de asemenea, amploarea consecințelor la adresa securității naționale.