Parlamentul a votat miercuri propunerea Consiliului de a acorda Bulgariei și României acces la Sistemul de informații privind vizele (Visa Information System).

Decizia Consiliului va permite Bulgariei și României să consulte și să verifice datele, dar fără dreptul de a intra în sistem, de a le modifica sau de a le șterge

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a declarat pe contul oficial de Twitter că „România şi Bulgaria trebuie să adere cât mai curând posibil la Schengen. Votul de astăzi privind accesul la Sistemul de informaţii privind vizele e un pas înainte pentru întărirea controlului la frontierele externe.”

Parlamentul a specificat într-o rezoluție legislativă votată la 8 iunie 2011 că Bulgaria și România sunt pregătite să intre în spațiul de liberă circulație Schengen.

Încă de la 9 iunie 2011, Consiliul a conchis că Bulgaria și România au îndeplinit condițiile legislației Schengen privind frontierele aeriene, terestre, cooperarea poliției, protecția datelor, sistemul de informații Schengen, frontierele maritime și vizele.

Decizia politică finală privind aderarea Bulgariei și României la Schengen, care implică eliminarea controalelor sistematice la frontierele cu statele UE învecinate, trebuie luată de Consiliu cu unanimitate.

Monica Macovei: Este un nou pas pentru intrarea României în Schengen

Am votat în Parlamentul European Raportul privind aplicarea dispoziţiilor acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de informații privind vizele (VIS) în România si Bulgaria. Sunt raportor al grupului pentru raportul votat astăzi. Practic, am acordat acces la baza de date VIS pentru cei care păzesc granițele terestre, maritime și aeriene din România, pentru a verifica și opri persoanele din afara Uniunii Europene care au probleme, inclusiv legături cu teroriștii, indiferent daca vor să intre în România dintr-o țară UE sau din afara UE. În baza de date VIS sunt adunate informații despre persoanele din afara Uniunii care vor cere sau au cerut vize să intre în UE și cererea le-a fost refuzată. Este un nou pas pentru intrarea României în Schengen, mai ales în condițiile în care România are acces, ca și statele Schengen, la mai multe baze de date europene, tocmai pentru a proteja granițele externe ale UE. România a primit acces și la alte baze de date europene prin schimbarea Regulamentului Schengen (intrat în vigoare în aprilie 2017, unde am fost raportor al PE), pentru a ne proteja și pe noi și pe cetățenii europeni”, a scrie europarlamentarul Monica Macovei.

Citeste si...  IOHANNIS: SPATIUL SCHENGEN E NEFUNCTIONAL LA MOMENTUL ACTUAL!