Actualitate, Featured

Anunț de ultima oră de la Inspectoratul de Urgență. INTERVENȚII în Codul Portocaliu de viscol

Peste 3.300 pompieri cu 2.000 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase care vor intra in vigoare astăzi.

Este iarnă extremă în plină primăvară astronomică. Jumătate de țară este acum sub cod galben de ninsori abundente și viscol, iar din această noapte va intra în vigoare un cod portocaliu.

Carmen Dan i-a chemat pe prefecți la raport, iar, după închiderea școlilor, este foarte posibil să fie închise și drumuri importante din sudul țării. În plus, este posibil ca țara noastră să fie lovită de un fenomen nemaiîntâlnit: zăpada portocalie.

Sudul țării și Capitala sunt sub avertizare cod portocaliu. A început să ningă, iar meteorologii spun că întreg weekend-ul va fi unul deosebit de rece, cu zăpadă viscolită.

Autoritățile se așteaptă inclusiv la drumuri blocate din cauza zăpezii și a viscolului, iar probleme ar putea avea şi reţelele de distribuţie a energiei electrice.

În contextul emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizărilor COD GALBEN şi COD PORTOCALIU de ninsori abundente, intensificări ale vântului, temporar viscol şi vizibilitate scăzută care vizează mai multe judeţe din ţară şi municipiul Bucureşti, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă.

De asemenea, la nivelul IGSU şi unităţilor din zonele vizate de vremea severă pot fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele care sa asigurare intervenţia imediată.

Pentru răspunsul la misiunile de căutare-salvare a persoanelor, sunt pregătite 36 de autovehicule şenilate, 41 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), 33 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum şi autospeciale de intervenţie la incendii şi autospeciale SMURD.

Totodată, au fost dislocate în zonele vizate echipaje cu autospeciale şi şenilate, după cum urmează:

Grupări de sprijin formate din autospecială de tractare şi şenilată:
– ISU Mureş – în zona de competenţă a ISU Argeş
– ISU Mureş – în zona de competenţă a ISU Olt
– USISU – în zona de competenţă a ISU Dâmboviţa
– ISU Galaţi – în zona de competenţă a ISU Tulcea (2 echipaje)

Grupări de sprijin formate din autofreză de zăpadă multifuncţională:
– ISU Iaşi – în zona de competenţă a ISU Tulcea
– ISU Iaşi – în zona de competenţă a ISU Brăila
– ISU Neamţ – în zona de competenţă a ISU Buzău

* ISU Vâlcea şi ISU Dolj vor constitui echipaje în măsură să intervină, la ordin, în zonele de competenţă ale ISU Mehedinţi şi ISU Caraş-Severin.

Grupări de sprijin formate din autospecială de transport personal şi victime multiple:
– ISU Constanţa – în zona de competenţă a ISU Brăila (Autospeciala va asigura, la nevoie, intervenţia şi în zona de competenţa a ISU Tulcea)
– ISU Bucureşti-Ilfov – în zona de competenţa a ISU Dâmboviţa
– ISU Timiş – în zona de competenţa a ISU Mehedinţi

La nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din ţară, au fost reactualizate procedurile de comunicare şi colaborare cu toate autorităţile locale competente, pentru asigurarea protecţiei populaţiei din zonele ameninţate sau afectate.

Evoluţia situaţiei din teren va fi permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Recomandări:
Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile.

De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

blank