Business

Antreprenorii români prezenți la întâlnirea informală a ministrilor UE responsabili de competitivitate

Palatul Parlamentului a găzduit o masă rotundă cu antreprenori din UE pe tema “Connecting Europe through entrepreneurship and innovation”. Au participat antreprenori din tări europene precum România, UK, Franța, Grecia, Slovenia, Croația, Suedia, Norvegia etc.

În cadrul întâlnirii, antreprenorii prezenți au susținut prezentări complexe cu exemple de bune practici în organizarea companiilor. S-a urmărit ideea dezvoltării inteligente a companiilor cu scopul creșterii competitivității. ”Au fost și exemple de digitalizare a companiilor de servicii” declară Andreea Strugaru, Managing Partner Kadra, prezentă la eveniment.

S-a discutat despre importanța digitalizării activității și despre robotizarea industriei cu exemple grăitoare din industria romaneasca (ex: IPEC Alba Iulia).

”Este clar că business-urile competitive sunt cele cu valoare adaugată mare, adică cele bazate pe knowledge and innovation” declară Andreea Strugaru.

Peter Statev reprezentantul ICT Cluster Bulgaria a subliniat importanța instrumentelor și a tehnologiilor pe care le pune la dispoziție astăzi industria IT și pe care antreprenorii ar trebui să le folosească: big data, machine learning, AR&VR, AI.

”S-a discutat despre ”Industry 4.0.”, despre importanța automatizării proceselor, despre infrastructura IT fără de care e foarte greu să te gândești la dezvoltarea companiilor” declară Andreea Strugaru.

Reprezentantul E-Infra, Daniel Farmache, a fost de părere că avem nevoie acuta de clustere de inovație la nivelul Uniunii Europene ”dacă dorim să facem Europa să funcționeze”.

În final, antreprenorii și managerii prezenți la discuții au vorbit despre nevoile industriei care ar trebui să ajungă la urechile ministrilor responsabili cu competitivitatea. ”O listă scurtă a ideilor emise la masa rotundă cuprinde: nevoia educației de calitate; nevoia armonizării standardelor la nivelul UE; nevoia investițiilor perpetue în infrastructura IT, astfel să se poată susține dezvoltarea și automatizarea industriei autohtone” declară Andreea Strugaru.

”Eu cred că ar fi nevoie și de o platforma de comunicare care să asigure dialogul între antreprenori și aparatul adminstrativ, atât la nivel stat, cât și la nivelul Uniunii, în așa fel încât ideile bune care provin din sistemul privat să poată fi receptate de cei care pot pune în mișcare chestiuni legate de infrastructră, legi, regulamente etc. Cred că am ajuns în punctul în care lipsa forței de muncă incetinește dezvoltarea companiilor private oricât de inovative ar fi acestea și oricât de mult ar încerca să automatizeze procese pentru a inlocui omul. Am înțeles că deficitul nu se manifestă doar în Romania, ci a devenit un fenomen la nivelul țărilor europene. Cred ca sunt necesare programe gândite la nivel central, prin care să se ușureze procesul de “import” al forței de muncă.

blank