Ca un ultim gest, liderul PNL încearcă să-şi lege partidul de monarhie

 antonescu

Crin Antonescu a dezamăgit o mare parte din rândul alegătorilor, fără să-i punem la socoteala pe simpatizanţii PNL, atunci când s-a asociat cu PSD pentru formarea USL. Creşterea bruscă în simpatie, în anul de graţie 2012, a USL i s-a datorat în mare parte lui Crin Antonescu şi PNL-ului. Ideea că ar fi unicul candidat la preşedenţie din partea uniunii a fost un argument cu greutate.

Dar povestea ce a urmat o ştie toată lumea. Ponta şi Antonescu au rupt relaţia politică irevocabil, cel puţin pe faţă, Crin Antonescu renunţând inclusiv la şefia Senatului. De departe, din poziţia în care se află astăzi, liderul PNL a promis că, în cazul în care partidul său nu obţine 20% la alegerile europarlamentare de duminica viitoare, va demisiona şi din fruntea partidului. Astăzi, PNL apare în majoritatea sondajelor cu un maxim de 16%. Deci, să presupunem că Antonescu se va retrage din viaţa politică?!

Totuşi, ca să nu iasă cu coada între picioare din peisajul politic, Crin Antonescu vine cu o propunere, încercând să agaţe PNL de ideea de monarhie, ca promotor al unui proiect de ţară destul de dificil de digerat de actualele forţe politice: „Monarhia ar putea fi un proiect”.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a venit cu propunerea vineri, declarând că monarhia nu e o amintire și ar putea fi și un proiect ce ar putea deveni realizabil dacă există consens politic și al liderilor de opinie.

„Evident că o revenire la monarhie nu se poate face decât pe baza unui consimțământ, a unui sprijin popular majoritar. E greu să gândești acest lucru ca posibil, dar eu am spus cu vreo trei ani în urmă — când nu era așa de la modă (…), am spus că monarhia nu e o amintire, ar putea fi și un proiect. Cum îl văd eu realizabil? Eu îl văd realizabil la o adică în momentul în care există un consens în poziții cheie din câmpul politic, din câmpul directorilor de opinie, de a discuta, de a pregăti dezbaterea unei astfel de probleme. În ce mă privește, și ca lider politic de partid acum și eventual președinte aș face tot ce pot ca o asemenea discuției să se poată purta, ca oamenii să fie perfect informați și să facă o alegere”, a declarat Crin Antonescu, în cadrul unei emisiuni tv.

În același context, liderul liberal a adăugat că el va aduce în discuție monarhia pentru că în opinia sa republica actuală nu are suficientă legitimitate.

„Eu am o obsesie din 1990, nu e numai a mea: insuficienta legitimitate în profunzime a republicii noastre. Faptul că noi suntem o republică în consecința întâmplărilor din 1947, cu alte cuvinte că n-am avut, știm foarte bine că n-am avut un referendum explicit pe acest subiect, face pentru mine insuficient legitimată republica, ea nefiind rezultatul unui referendum liber”, a conchis Crin Antonescu.

Păi, dacă Antonescu vedea frumos şi „vizionar” încă de acum trei ani că monarhia este o soluţie, de ce nu a făcut nimic în acest timp pentru a o dezvolta şi implementa?! Adică, ce se gândea liderul PNL? Să fie ales şi preşedinte de ţară şi să aibă şi un rege la îndemână, pentru orice evenualitate…

Tot aseară, Crin Antonescu declara că: „Niciodată Președinția României — am spus-o pe când nu exista USL, am spus-o în vremea când exista USL, o spun și acum — niciodată Președinția României nu a fost o obsesie sau o țintă absolută pentru mine. Nu ăsta e scopul meu în viața mea politică”. Ar fi tare interesant de aflat, cel puţin pentru membri PNL şi simpatizanţii care mai sunt, care este scopul său politic, marele său proiect politic şi proiect de ţară. Dar dacă ţine secret, cum ar vrea Crin Antonescu să fie şi înţeles, şi votat? Poate doar Adina Vălean, soţia dumnealui, a aflat dar nu suntem siguri nici de aceasta…

 

Citeste si...
Bolt – cel mai rapid mod de a trimite o fotografie pe mobil.