Actualitate, Featured

ANRE ar trebui să decidă scăderi de prețuri pentru utilități, pe fondul stării de urgenta

ANRE vorbește, chiar de la nivelul autorității centrale, de o plafonare a prețului la utilități, apă, energie, gaze, iar o bună parte din audiență în comentariile de presă, la TV sau social media este de acord, ba chiar o cere cu insistență.

Numai că plafonarea la acest nivel este păguboasă pentru consumatori pentru că, cel puțin, gazul și curentul trebuie să se ieftinească semnificativ. Tarifele finale ale electricității și gazului sunt stabilite de ANRE, care recunoaște distribuitorilor costurile cu achiziția mărfii primare.Or, odată cu prăbușirea cu 50% a cotațiilor barilului, se prăbușește și prețul gazului pe burse, precum și prețulel ectricității. Cu 20% s-a ieftinit deja gazul, în doar 2 spătămâni, iar energia, cam cu 10%. Jumătate din factura la gaze reprezintă marfa gaz, la energie, electricitatea este 40%. Prin urmare, ANRE ar trebui, de urgență să opereze ieftiniri de 10% la gaz și 4-5% la energie. Efectuarea unui plafon la utilități reprezintă, în fapt, o pierdere la consumator. Cu cât mai multe luni rămân plafonate utilitățile, cu atât mai mult pierde consumatorul și câștigă distribuitorii.

Se mai face liberalizarea?
În același timp cu presiunea publică, dirijată sau nu, pe plafonare de prețuri, ministerul Energiei spune că, totuși, liberalizarea piețelor, din iunie, continuă și se va face la datele deja stabilite. „Da, sigur, preţul petrolului şi al gazului scad vertiginos, liberalizarea continuă conform calendarului”, a răspuns ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Piaţa de gaze va fi liberalizată pentru consumatorii casnici începând cu data de 1 iulie 2020, iar cea de energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021, conform actelor normative în vigoare. Consumatorii casnici vor fi obligaţi ca, de la acele termene, să aibă contracte noi, de piaţă concurenţială, fie cu furnizorul existent, fie cu altul. Nu peste 3 luni, ci în acest moment, liberalizarea este, într-adevăr, cea mai bună soluție pentru consumatori, având în vedere ieftinirile materiilor prime.

Amintim că, în momentul de faţă, în România a fost instituită starea de urgenţă, care permite Guvernului să îngheţe preţurile la energie electrică şi gaze naturale la un nivel mediu al ultimelor trei luni în următoarea lună de zile, dacă se va constata că acestea vor creşte.

blank