Actualitate, Featured

ANPC vrea să publice lista rușinii cu unitățile comericale și de alimentație sancționate

Directorul general al Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a declarat vineri, la Constanța, că are în vedere modificarea legislației de organizare a instituției, astfel încât să unitățile comerciale să fie obligate să afișeze la loc vizibil deficiențele constate la control și sancțiunile care au fost dispuse.

„Acel ‘name and shame’ de care vorbeam anul trecut, o listă a rușinii, probabil se va finaliza anul acesta și vor fi afișați toți cei care au fost verificați și unde au fost constatate abateri de la prevederile legale și ce abateri au fost constatate (…) Acel act normativ se poate elabora foarte rapid, un Ordin al președintelui ANPC, și ulterior să se transforme în lege, în Ordonanță … Ca bază legală avem Articoul 18 din OUG 21″—a afirmat Anghel.

Șeful ANPC a mai opinat că pentru a fi eficientă o astfel de listă a rușinii ar trebui ca notificări privind deficiențele constate de comisari și genul sancțiunilor aplicate ar trebui să fie afișate la loc public, vizibil, chiar la unitățile comerciale respective. „Pe intrarea în magazin, pentru o informare completă, corectă și precisă a consumatorilor în conformitate cu prevederile articolului 18 din OUG 21 ca bază legală să afișăm pentru a informa consumatorii și a nu mai da comunicate de presă pentru că un consumator care vrea să mănânce într-un anumit restaurant mi-e greu să cred că o să verifice pe site-ul ANPC ca să se ducă să-și invite prietena, soția la masă. E mult mai simplu, în momentul în care pune mâna pe clanța restaurantului respectiv, să găsească un afiș care spune că în ultimele 30 de zile acest operator economic a fost sancționat pentru… Dacă dorește să intre, să fie informat despre ce s-a întâmplat acolo. Acolo unde abaterile au fost remediate să se scrie că au fost remediate” — a precizat Paul Anghel, conform Agerpres.

În context, directorul general ANPC a opinat că în actuala campanie de control, pe litoralul românesc și în localitățile limitrofe au fost găsite nereguli doar la aproximativ 7-8 % din unitățile verificate. „Între 3.000 și 6.000 de operatori economici își desfășoară activitatea în județul Constanța și în preajma litoralului. Doar la 521 dintre aceștia au fost aplicate amenzi ceea ce poate duce la un procent de 7-8 %. Probabil că procentul va scădea în timp, deci nu tot ceea ce se întâmplă pe litoralul românesc este foarte, foarte rău, într-un procent foarte, foarte mic zicem noi sunt niște situații vechi care au tot existat și au persistat în timp” — a concluzionat Anghel.

blank