International

Anomalia anului: Germania acuză UE! Vezi pentru ce

Incapacitatea Uniunii Europene de a oferi un răspuns coordonat la afluxul de refugiaţi, majoritar sirieni, face jocul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a declarat vineri ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

„Cea mai mare criză este de ordin moral. Şi asta pentru că solidaritatea statelor membre ale UE este ameninţată de eroziune. Promisiunea de viitor care este Europa de 70 de ani, acest model de libertate şi de valori, este ameninţată de xenofobie şi naţionalism. Asta înseamnă a da apă la moară SI”, a spus ea în deschiderea Conferinţei privind Securitatea de la Munchen. „Disensiunile europene fac jocul celor care vor să vadă sfârşitul unităţii Europei”, a subliniat ea.

Din moment ce presiunea migratorie „apasă înainte de toate asupra Europei (…), este nevoie de un răspuns sistemic şi în primul rând european”, a adăugat ministrul. Germania a primit peste un milion de solicitanţi de azil în 2015 şi militează pentru ca partenerii europeni reticenţi să primească mai mulţi refugiaţi. „Un continent de 500 de milioane de cetăţeni nu poate lăsa ca fundamentele sale să fie zguduite şi nu poate capitula în faţa a 1,5-2 milioane de refugiaţi”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.

În faţa crizei migraţiei şi a „ameninţării teroriste reprezentată de SI”, „lumea trebuie să îşi unească forţele, însă, în loc să se întâmple acest lucru, rivalităţile marilor puteri şi ale puterilor regionale epuizează toate forţele”, a sublinia ea, făcând referire la criza siriană unde se află, de o parte, ţările occidentale şi ţările din Golf, care îi susţin pe rebeli, şi, de cealaltă parte, Rusia şi Iranul, care sprijină regimul lui Bashar al-Assad. Pierderile suferite de Statul Islamic în Irak au pus capăt „mitului invincibilităţii lor”, iar aceasta arată, în opinia sa, că „întreaga comunitate internaţională este în măsură să respingă SI dacă îşi concentrează forţele pe un obiectiv comun”. În acest sens, ea a spus că acordul convenit de marile puteri la Munchen, care ar trebui să ducă într-o săptămână la o ‘încetare a ostilităţilor’ între rebeli şi forţele preşedintele sirian Bashar al-Assad, este o ‘şansă’, dar că ‘dovezile’ trebuie arătate la faţa locului, spune Agerpres.

blank