Cântăreaţa de muzică populară avea probleme cardiace

Angela Moldovan

Cântăreaţa de muzică populară Angela Moldovan, cunoscută pentru melodiile sale din zona nordului Moldovei şi a Bucovinei, s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 86 de ani, din cauza unor probleme cardiace, au declarat apropiaţi ai artistei.

Angela Moldovan s-a născut pe 19 septembrie 1927, la Chişinău. Alături de familie, Angela Moldovan s-a mutat la Târgu-Mureş, apoi la Timişoara şi Suceava. A absolvit liceul la Suceava, apoi Conservatorul la Cluj-Napoca.

A debutat în 1950, pe scena Operei din Cluj, unde a activat timp de patru ani. În anul 1953, aceasta a devenit solistă a Ansamblului „Barbu Lăutaru”, iar, mai târziu, artista a fost acceptată în cadrul Ansamblului „Ciocârlia”.

dem_radulescu_angela_moldovan
Angela Moldovan în filmul Veronica, alături de Margareta Pâslaru şi Dem Rădulescu

De-a lungul carierei, Angela Moldovan a jucat în numeroase spectacole de operă, precum „Nunta lui Figaro” (W. A. Mozart), „Rigoletto” (G. Verdi), „Hänsel şi Gretel” (E. Humperdinck) etc.

Repertoriul de muzică populară al Angelei Moldovan a fost, în mare măsură, din culegerile personale ale artistei, cu precădere din zona nordului Moldovei şi a Bucovinei. Melodia cu care s-a lansat, în anii ’60, a fost „La Oglindă”, pe versuri de George Coşbuc. A urmat „Mi-am făcut bundiţă nouă”, cântec pe care l-a învăţat de la bunica sa din Basarabia şi care a devenit cea mai cunoscută melodie a artistei.

Totodată, Moldovan a lansat numeroase alte piese, precum „Cine stă posomorâtă”, „Asta-i sârba mărunţică”, „Mi-am pus dorul pe cântar”, „Fata neichii”.

Artista a devenit cunoscută publicului larg şi prin apariţia în filmul „Veronica” (1972), regizat de Elisabeta Bostan.

În 2002, Angela Moldovan a fost decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.

 

 

Citeste si...
Lora, acuzată că umblă mult prea dezbrăcată!

1 COMENTARIU

Comments are closed.