Anchetatorii au făcut percheziţii în România şi Marea Britanie
Actualitate

Anchetatorii au făcut percheziţii în România şi Marea Britanie la o retea de proxeneţi care a fost drestructurată

Anchetatorii au făcut, miercuri, 32 de percheziţii în România şi Marea Britanie pentru destructurarea unei grupări care exploata sexual tinere, prin metoda ”loverboy”. Gruparea, constituită din 28 de persoane, acţiona încă din 2008 şi pentru a transporta victimele peste graniţă uneori le întocmea acte false.

”La data de 09.09.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au efectuat, simultan cu omologii lor englezi, un număr de 32 percheziţii domiciliare, din care 23 în România, pe raza judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Caraş-Severin, şi 9 în Marea Britanie, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism şi spălare de bani”, a anunţat, miercuri, DIICOT.

Sursa citată a precizat că, încă din anul 2009, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov s-a constituit un grup infracţional organizat format din 28 de persoane, care a desfăşurat activităţi de racolare a unor persoane vătămate de sex feminin, minore, provenite din medii defavorizate, familii cu venituri mici sau dezorganizate, care, atrase de stilul de viaţă opulent al membrilor grupării şi de promisiunile făcute de aceştia, au ajuns să fie exploatate pe teritoriul României, pentru ca după împlinirea vârstei de 18 ani, să fie exploatate sexual în ţări precum Irlanda, Marea Britanie, Scoţia şi Germania.

”Au existat şi situaţii în care victimele au fost transferate în ţări din Uniunea Europeană, încă din perioada minoratului, caz în care acestora le-au fost întocmite documente de identitate false. Părţile vătămate erau exploatate cu promisiunea falsă că sumele de bani obţinute din practicarea prostituţiei vor fi investite în bunuri mobile şi imobile, pe care le vor deţine împreună cu partenerii lor de viaţă. Membrii grupului infracţional organizat racolau permanent şi alte tinere pe care le exploatau în aceleaşi condiţii, extinzându-se pe teritoriul Marii Britanii sau a altor ţări, sub atenta supraveghere a liderilor”, au mai precizat procurorii.

Aceaştia au explicat că, pentru a ascunde activitatea infracţională, membrii grupării evitau să achiziţioneze bunuri în nume propriu, astfel că, de cele mai multe ori, acestea erau înregistrate pe numele rudelor sau apropiaţilor.

”Gruparea infracţională era bine organizată, pe baza principiului subordonării ierarhice, liderul fiind cel care monitoriza toate activităţile şi percepea fiecărui membru o taxa de protecţie”, au mai precizat procurorii.

La rândul lor, reprezentanţii IGPR au precizat că unele tinere ar fi fost agresate fizic şi psihic de către membrii grupului infracţional organizat.

”Tinerele ar fi fost exploatate pe teritoriul Marii Britanii, în imobile închiriate de către liderul grupării şi transportate de către membrii grupării infracţionale organizate în vederea întreţinerii relaţiilor sexuale cu clienţii. Liderii grupării erau responsabili de crearea profilelor on-line ale tinerelor, de promovarea anunţurilor şi de încasarea banilor pe cardurile personale, victimele nefiind în contact direct cu banii obţinuţi din exploatarea lor sexuală”, a precizat IGPR.

În România, poliţiştii au depistat şi condus la sediul D.I.I.C.O.T. 14 persoane bănuite, iar alte 3 persoane bănuite de apartenenţă la grupare şi 7 complici cu activitate infracţională în Marea Britanie au fost reţinuţi de autorităţile britanice.

În urma efectuării percheziţiilor a Anchetatorii au fost ridicaţi bani susceptibili a proveni din infracţiuni, 4 autoturisme de lux, documente, înscrisuri şi telefoane mobile.

 

blank