Văduva regretatului artist spune că nici fotografia cu Iurie Darie nu mai zâmbește la ea, de când a descoperit că inițiativa de a plăti mii bune de euro pentru a-i fi turnat în bronz un bust lui Iurie Darie s-a dovedit un eșec total. Sculptorul care ar fi trebuit să ia bustul turnat și să-l retușeze, să-i dea forma finală, afirmă că nu se poate interveni asupra bronzului – nu este bronz, bustul a fost turnat prost, cu bule de aer în interior și inegal la bază și, da, nu este din bronz, ci din alamă. Iar figura nu seamănă deloc cu Iurie Darie.

„Sa vina sa isi ia lucrarea si sa imi dea banii inapoi. Asta nu e Iura! O sa merg la Politie”. În aceste conditii, Anca Pandrea a fost nevoita sa amane ceremonia dezvelirii de bust: “Pe 14 martie voiam sa organizez dezvelirea bustului, chiar de ziua lui Iura. Între timp am facut soclul din marmura greceasca, adica foarte frumos acolo la Iura unde doarme puiul meu. A venit aici inginerul Balan (inginerul turnator pe care Anca Pandrea l-a angaj pentru aceasta lucrare) si a adus bustul de bronz. Este cu gauri, a folosit material ieftin si nu este ceea ce am cerut. Nu seamana cu Iura! Asa ca l-am sunat si i-am zis sa vina sa ia bustul lui Iura, sa imi dea banii inapoi si dau altcuiva sa lucreze. Nu mai pot sa fac dezvelirea de bust pe 14 martie, de ziua lui Iura”, a declarat actrița.

Citeste si...  Avertisment cumplit pentru Cătălin Botezatu.

Sculptorul Constantin Sinescu, cel care a realizat bustul dupa care s-a facut mulajul celui de bronz si, totodata, cel care trebuia sa isi duca opera la bun sfarsit pentru ca ii poarta semnatura spune și el, cu năduf: “Se vede clar ca e din alama, aici are doi centimetri, aici mai mult, aici e material lipsa si daca polizez se face gaura. N-ai cum domnule, nu ai ce sa faci! Daca e tunata prost nu mai ai ce sa-i faci. El a bagat alama in loc de bronz, se vede ca materialul este prost. Alta greseala e la baza, unde e diferenta la grosimea. Alama e mult mai ieftina fara de bronz si nu se foloseste pentru un bust pentru ca nu are patina. Noi am solicitat bronz si am trecut lucrul acesta in procesul verbal incheiat cand i s-a dat avansul, dar si in cel intocmit cand am achitat lucrarea”, spune sculptorul Sinescu.

Anca Pandrea pastreaza langa patul sau bustul de ipsos dupa care s-a facut mulajul celui de bronz.