Analiză CNN susține că la Bruxelles se conturează o criză ce este trecută sub tacere
Featured, International

CNN analizează și susține că la Bruxelles se conturează o criză ce este trecută sub tacere

A fost o ancoră a vieții din Germania timp de aproape 16 ani, dar acum stabilitatea politică de care s-a bucurat această țară pentru o perioadă atât de lungă de timp pare să fi ajuns la final, pe măsură ce Angela Merkel se pregătește să renunțe la funcția de cancelar, se arată într-o analiză CNN. 

Analiză CNN susține că la Bruxelles se conturează o criză ce este trecută sub tacere

Analiză CNN: Până de curând, toată lumea era de acord că în ciuda faptului că nu mai candidează și își lasă succesorul să lupte în alegerile federale din septembrie, Uniunea Creștin Democrată (CDU) a Angelei Merkel și formațiunea-soră din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU), vor continua să fie forța dominantă în politica din Germania. Însă de curând, un sondaj-șoc i-a plasat pe Verzi înaintea CDU cu o marjă de 7 la sută.

Ce aduc Verzii în ecuația politică
Surse din CDU spun că este o creștere în popularitate care era de așteptat, dar e legată de circumstanțe de moment, după ce Verzii au confirmat-o pe Annalena Baerbock drept candidata lor pentru funcția de cancelar. Această creștere în popularitate va scădea, dau asigurări cei din CDU. Însă, în orice caz, este de așteptat ca următoarea coaliție guvernamentală din Germania să-i includă într-un fel sau altul și pe Verzi. CDU nu are prea multe opțiuni în privința partenerilor, spun analiștii politici.

În ciuda acestei ascensiuni a Verzilor, este puțin probabil să existe schimbări radicale în politica Germaniei, pentru că în ultimii ani CDU deja a adoptat multe dintre politicile Verzilor, iar aceștia din urmă au devenit mai degrabă un partid de centru. Cem Özdemir, unul dintre liderii Verzilor, a confirmat că partidul său nu va schimba în mod radical politicile Germaniei în privința NATO, a Uniunii Europene și nici sprijinul pentru Israel, trei probleme care au fost aprig disputate în trecut.

Asta ar trebui să fie o veste bună pentru Bruxelles. Germania, cel mai mare și cel mai bogat dintre statele membre ale Uniunii Eurpene, are o influență enormă în direcționarea proiectului european. În timpul cât Merkel a fost cancelar, Germania a sprijinit în general agenda europeană, numai ocazional făcând uz de ponderea ei și blocând anumite propuneri.

Totuși, în ciuda faptului că nu există apetit pentru schimbări radicale în interiorul UE, o victorie a Verzilor în Germania ar marca sfârșitul simbolic al unei ere la Bruxelles.

Viitor nesigur pentru partidele tradiționale ale Europei
Partidul Popular European (PPE), grupul paneuropean de centru-dreapta, cu membri din toate statele membre UE, este forța politică dominantă la Bruxelles. Are mai mulți lideri aleși decît orice alt bloc politic din UE și are cei mai mulți reprezentanți atât în Parlamentul European, cât și în Comisia Europeană. Este binecunoscut faptul că cei de la conducerea PPE sunt strâns conectați cu Angela Merkel. Iar Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene, și ea membră PPE, a făcut parte anterior din guvernul Angelei Merkel.

A nu mai avea un conservator de centru-dreapta la conducerea Cancelariei Federale ar da un semnal puternic că partidele tradiționale ale Europei au în față un viitor nesigur.

Daniel Freund, europarlamentar german din grupul Verzilor, spune că cele mai mari două forțe din politica europeană – politicile progresiste versus populismul naționalist de dreapta – au luat șubrezit CDU, ambele „mușcând” din masa electorală a acestui partid.

Diplomații și oficialii refuză să vorbească deschis despre un CDU slăbit față de cum era cu cinci ani în urmă și care arată diferit. „La drept vorbind, von der Leyen ar putea fi luată cu ușurință drept o membră a Partidului Verzilor, dacă te iei după convingerile sale”, a declarat un diplomat german sub acoperirea anonimatului.

Un vulcan este pe punctul să erupă în politica europeană
Chiar și în eventualitatea că Verzii nu ar câștiga, o coaliție în culorile verde-negru (negru fiind simblul CDU-CSU – n.r.) pare tot mai probabilă și majoritatea observatorilor de la Bruxelles cred că ea ar fi și foarte stabilă.

Totuși, în decurs de un an, ea s-ar putea lovi de un vulcan care așteaptă să erupă în politica europeană.

Viitoarele alegeri prezidențiale din Franța nu sunt deloc o problemă rezolvată pentru Emmanuel Macon. Un sondaj „Politico” o plasa pe Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreapta Adunarea Națională (fostul Front Național – n.r.), cu un punct procentual în fața lui Macron. Partidul ei a ieșit pe primul loc la ultimele alegeri europene și în mod clar îl bântuie pe Macron. Deja în chestiuni precum imigrația președintele francez pare să ia atitudini mai apropiate de Le Pen. A fost, de altfel, acuzat de islamofobie pentru modul în care înțelege să combată radicalismul.

O coabitare imposibilă
Cine este cunoscător al modului în care funcționează lucrurile la Bruxelles știe că dacă vrei să obții ceva, trebuie să-i ai pe francezi și pe germani de aceeași parte a baricadei. Or, un guvern verde-negru în Germania și o președinție Le Pen în Franța ar face o colaborare franco-germană extrem de dificilă, comentează CNN. „E greu de conceput că o Germanie progresistă, vădit pro-europeană, și o Franță naționalistă ar putea cădea de acord în privința unor teme majore, cum ar fi politica față de China și Rusia”, a subliniat un diplomat european citat de CNN.

Se știe că Le Pen are legături cu președintele rus Vladimir Putin și ar putea deveni o problemă majoră dacă ea va bloca, de exemplu, încercările UE de a lua măsuri în cazul unui comportament agresiv al Rusiei în Ucraina sau pentru modul în care Moscova îi tratează pe reprezentanții opoziției.

Iar dacă Partidul Verzilor este intransigent în privința Chinei, într-o coaliție ar avea anumite constrângeri și este posibil ca Germania să-și continue politica de a încerca să influențeze schimbarea în China prin „recompensarea” acestei țări cu acorduri comerciale.

Le Pen nu s-a pronunțat clar în privința Chinei, dar a avertizat că izolarea Rusiei ar arunca-o în bațele Chinei, ceea ce dă de înțeles că privește Beijingul cu o anumită ostilitate, menționează și a făcu o analiză CNN.

Naționaliștii jubilează: Ar fi cea mai mare victorie de la alegerea lui Trump
Dar și mai îngrijorător pentru unitatea blocului european este că Le Pen, deși nu mai vrea să urmeze exemplul Marii Britanii și să provoace un „Frexit”, împreună cu alți naționaliști care gândesc la fel ca ea ar vrea să răstoarne lucrurile din interior. Sunt destui astfel de politicieni în blocul european, iar o victorie a naționalismului în alegerile prezidențiale din Franța ar fi cea mai mare victorie pentru ei de la alegerea lui Donald Trump președinte în SUA, în 2016.

Politicile europene se schimbă mai repede decât mulți de la Bruxelles sunt dispuși să recunoască. „Deja am văzut mari fisuri între Franța și Germania, avându-l în frunte pe Macron. Ce s-ar întâmpla în cazul în care Le Pen ar fi la conducere nu se poate ști. Cred că oamenii sunt prea paralizați de frica de a se gândi la asta, dar în realitate, pericolul este mai mare decât în crizele din zona euro”, spune Cathryn Clüver Ashbrook, politolog la Harvard Kennedy School.

Chiar și în eventualitatea unor victorii a CDU, respectiv a lui Macron, stabilimentul politic de la Bruxelles trebuie să fie conștient că de mai mult timp se dezvoltă un apetit pentru ceva diferit. Iar dacă liderii europeni nu se pregătesc cum se cuvinte, s-ar putea să descopere că vechi prieteni de la Paris și Berlin nu mai sunt așa de receptivi la un stil de leadership din ce în ce mai puțin atractiv pentru alegătorii lor, conchide CNN în analiza pe care o face.


blank