Președintele ANAF, Bogdan Stan, a anunțat vineri, după o lungă discuție cu premierul Mihai Tudose, că în ședința de Guvern de joi Ministerul de Finanțe, ANAF și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) vor prezenta un memorandum privind crearea unui sistem de date informatice unice.

Sistemul va fi denumit „Centrul Național de Informații Financiar-Fiscale” și va agrega bazele de date ale ANAF, Ministerului de Finanțe și Trezoreriei. Stan a mai anunțat că a discutat cu premierul despre reoperaționalizarea scanarelor mobile din vamă.

Președintele ANAF a a discutat cu premierul Tudose și despre încasările pe primele șase luni din 2017. „Am discutat despre bilanțul ANAF pe 6 luni, în ceea ce privește încasările la bugetul de stat. În urma celor șase luni, s-au colectat peste 100 miliarde lei, cu 3,9 miliarde peste anul trecut”, a precizat Stan.

Citeste si...  Teodorovici, despre maşinile confiscate în vămi: Ar putea fi vândute online, prin licitaţie

Totuși, față de programul stabilit de Ministerul de Finanțe, s-a realizat doar 98,64%. Au existat scăderi pe partea de accize și impozit pe profit, care ar fi fost generate de schimbarea cadrului legislativ, de trecerea a mii de firme de la impozitul pe profit la impozitul specific și o scădere a încasărilor din accize. Astfel, creșterea consumului, de 12%, nu s-a reflectat în încasări pentru că și valoarea accizelor a scăzut cu 20%, situație care se reflectă negativ și în încasările de TVA.

„L-am asigurat pe premier că vom face tot posibilul să recuperăm deficitul. Nu este prima întâlnire de lucru pe care am avut-o cu domnul premier Tudose. Astfel de întâlniri vor avea loc lunar”, a mai declarat președintele ANAF, Bogdan Stan.