Economic

ANAF, pe urma comenzilor online din China: 750.000 de colete poștale au fost verificate anul trecut

Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a controlat anul trecut aproape 750.000 de colete poștale din afara spațiului UE, comandate pe internet de către români. Cele mai multe provin din China. De această operațiune s-a ocupat o divizie recent înființată a Fiscului, menită să reducă evaziunea din comerțul online.

Într-un răspuns trimis la o solicitare Libertatea, care recent a arătat de ce întârzie coletele comandate din China și ce haos este în depozitele Poștei Române, ANAF spune că, pe parcursul anului 2017, autoritatea vamalã a efectuat următoarele controale asupra coletelor poștale provenind din afara UE:

Nr. crt.

Direcția Regională Vamală

Număr colete poștale selectate pentru control

1

Brașov

130. 548

2

București

111. 460

3

Cluj Napoca

98. 919

4

Craiova

19. 522

5

Galați

72. 718

6

Iași

123 629

7

Ploiești

64. 342

8

Timișoara

128. 254

TOTAL

749. 312

Numerele oferite de către ANAF nu precizează din ce țări provin cele mai multe colete, dar mărturii ale angajaților Poștei Române arată că principala sursă este China.

Cât valorează coletele și cât plătesc, de fapt, românii

Timp de cinci luni, între august și decembrie anul trecut, ANAF a cercetat diferența de taxe încasate în urma solicitării dovezii că s-a făcut plata la destinatar pentru mărfurile din coletele poștale suspectate de subevaluare și selectate pentru controlor. Din totalul de 6.309 colete controlate s-au încasat diferențe de TVA și taxe vamale de aproximativ 391.000 de lei, din care peste 162.000 de lei la colete expediate din China. Diferențe între valoarea înscrisã pe colete și suma efectiv plătită de destinatar s-au constatat și la alte colete provenind din Hong Kong, Singapore etc.

Pe parcursul anului 2017, autoritatea vamală a initiat trei actiuni operaționale trimestriale la nivel național, denumite generic “E-commerce” (10-21.04.2017, 04-29.09.2017 si 27.11-15.12.2017), care  s-au concentrat pe trimiterile poștale și curierat expres cu risc de declarare eronată a tipului mărfii și a valorii (în cazul din urmă cu scopul evitării plății taxelor – TVA și taxe vamale).

Cu această ocazie s-au reținut 1.770 de bunuri expediate prin trimiteri poștale/colete expres suspectate de încălcarea reglementărilor vamale din punct de vedere al tipului bunurilor (de exemplu, mărfuri care încalcă un drept de proprietate intelectuală, carduri de credit expediate pentru o persoană fizică, substanțe dopante etc.) și s-au încasat diferente de TVA și taxe vamale în cuantum de 242.689 de lei (diferența provenind din valoarea înscrisă pe documente și cea efectiv plătită de către destinatarii trimiterilor, aceasta din urmă fiind în general mai mare decât pragul legal pentru care se acordă scutiri de la plata TVA si/sau a taxelor vamale).

Câteva exemple:

– 9 bucăți suport telefon mobil, expediate din China, valoare înscrisă pe colet 9,77 dolari, sumă plătită 298 dolari;

–  trimitere din China, pentru o persoană fizicã din București, conținând imitații bijuterii, cu valoare declarată de 5 dolari si plată efectuată 164 dolari;

– trimitere din China (comandată pe aliexpress.com), pentru o persoană fizică din Cluj-Napoca, conținând 1 bucată telefon mobil cu valoare declarată de 10 dolari si plată efectuată 160 dolari;

– trimitere din China (comandată pe ebay.com), pentru o persoană fizică din Cluj-Napoca, continând 1 bucată telefon mobil cu valoare declarată de 15,01 euro si plată efectuată 303 dolari etc.

Divizia ANAF pentru comerțul online

Cum numărul comenzilor online crește exponențial, în cadrul Direcției Generale a Vămilor a fost înființară, anul trecut, o structură de specialitate pentru monitorizarea comerțului electronic. Reprezentanții structurii participă la grupurile de lucru specifice de la nivelul Uniunii Europene și derulează acțiuni de monitorizare a traficului cu mărfuri pe vectorul de transport poștal și curierat expres, care fac obiectul comerțului electronic.

Impactul comerțului electronic asupra activității vamale, asupra siguranței și securitătii și asupra taxelor la bugetul de stat constituie o prioritate la nivelul ANAF, susține instituția.

Cu titlu de informație utilitară

Bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA doar dacă valoarea globală a bunurilor este mai mică de 10 euro/trimitere. În cazul primirii unui colet, ca urmare a unei comenzi efectuate prin internet, corespondenţă, telefon sau telechat, eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale doar dacă valoarea globală a bunurilor este mai mică de 150 de euro.

Aceste scutiri de la plata TVA și taxe vamale pentru bunurile comandate prin internet din tări terțe nu exclud posibilitatea controlului vamal asupra coletelor, cu scopul depistării încălcărilor reglementărilor vamale și alte reglementări naționale și ale Uniunii.

blank