Featured, Politic

Ana Birchall salută decizia emisă de CJUE: Punctele 2 şi 3 din concluzii reflectă mandatul semnat de mine

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Ana Birchall a salutat miercuri decizia emisă de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) potrivit căreia contractele de credit în monede străine pot fi considerate abuzive dacă băncile nu şi-au avertizat corespunzător clienţii în privinţa riscului valutar.
Ea a subliniat că parte din concluziile CJUE reflectă mandatul semnat de ea şi asumat de Agentul Guvernamental în numele Guvernului României, în pledoaria susţinută în faţa Curţii şi şi-a exprimat speranţa ca instanţele din România să ţină cont de această decizie a CJUE, iar ANPC să acţioneze în acest sens. „Sper ca românii de bună credinţă, care şi-au văzut amanetat viitorul exclusiv din cauza fluctuaţiilor de curs ale unor monede exotice, să aibă prin această hotărâre o nouă şansă de a-şi rezolva pozitiv calvarul creditelor şi dobânzilor acumulate”, a declarat deputatul PSD Ana Birchall, potrivit unui comunicat transmis, vineri Agerpres.
Potrivit comunicatului, „la baza deciziei CJUE în cauza Andriciuc vs. Banca Românească, referitoare la împrumuturile în franci elveţieni acordate în România, a stat şi mandatul aprobat, asumat şi semnat de mine în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, care sublinia în esenţă că toate contractele de credit în monede străine pot fi considerate abuzive dacă băncile nu şi-au avertizat corespunzător clienţii în privinţa riscului valutar”. „Punctele 2 şi 3 din concluziile CJUE reflectă mandatul semnat de mine şi asumat de Agentul Guvernamental în numele Guvernului României, în pledoaria susţinută în faţa CJUE în şedinţa din 09.02.2017. În congruenţă cu problemele ridicate de România în această speţă la CJUE, hotărârea acesteia evidenţiază dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor care decurg din contract, în detrimentul consumatorului, care nu ar fi putut să prevadă toate consecinţele posibile în funcţie de care ratele pot varia, aşa cum este riscul de curs valutar. Mulţumesc echipei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe care a reuşit să obţină această hotărâre care vine în sprijinul românilor sufocaţi de datorii”, a spus Birchall.
Sursa citată precizează că decizia CJUE în cauza Andriciuc vs. Banca Românească, referitoare la împrumuturile în franci elveţieni acordate în România, precizează că persoanele care contractează credite în monede străine trebuie informate în mod adecvat despre posibilele fluctuaţii ale cursului de schimb valutar, precum şi despre impactul acestora asupra ratelor. Prin decizia CJUE, instanţele naţionale sunt obligate să verifice dacă debitorul a fost informat în mod clar şi inteligibil cu privire la toate elementele care au un impact asupra costului total al împrumutului său.
Deputatul Ana Birchall aminteşte că a iniţiat mai multe proiecte de lege care vin în sprijinul celor împrumutaţi în monedă străină. „Încă de la începutul anului 2014 am luptat alături de reprezentanţii clienţilor care au contractat credite în franci elveţieni, împotriva tuturor obstacolelor, pentru identificarea soluţiilor disponibile ca aceştia să poată ieşi din impasul financiar în care s-au trezit ca urmare a aprecierii fulgerătoare a monedei. Această hotărâre preliminară a CJUE, care spune că instituţiile financiare trebuie să furnizeze împrumutaţilor informaţii suficiente pentru a le permite să adopte decizii prudente şi în cunoştinţă de cauză, reprezintă o nouă şansă pentru debitorii care au acuzat instituţiile de credit că nu şi-au îndeplinit obligaţia de a îi avertiza în ce priveşte fluctuaţiile cursului valutar”, a adăugat Birchall, citată în comunicat.

blank