International, Stiri

Americanii se tem că sunt spionaţi online de Guvern şi de corporaţii

Americanii sunt îngrijoraţi că sunt spionaţi pe Internet atât de către Guvern, cât şi de către societăţi private, relevă Institutul Pew Research Center într-un studiu publicat miercuri, relatează AFP, conform Mediafax.

msmedia (2)
 
Aproximativ 80% dintre persoanele intervievate se declară „de acord” sau „întru totul de acord” cu faptul că este necesar să-şi facă griji cu privire la supravegherea – de către Guvern – a conversaţiilor telefonice sau online.
 
Şi mai mulţi – 91% – dintre americani cred că în calitate de consumatori au pierdut controlul asupra modului în care informaţiile lor personale sunt colectate şi folosite de către societăţi private, iar 64% apreciază că este necesar ca Guvernul să facă mai mult pentru reglementarea acestor practici.
 
Aproximativ 81% dintre americani nu se simt „foarte” sau „absolut deloc în securitate” atunci când utilizează reţele de socializare pentru a împărtăşi informaţii cu caracter privat, iar 68% nu se simt în securitate atunci când discută pe mesageria online.
 
Peste jumătate sunt îngrijoraţi de securitatea mesajelor scurte sau e-mailurilor, iar aproape jumătate sunt preocupaţi de cea a telefoanelor mobile. Însă doar 31% dintre americani se îndoiesc de securitatea telefoanelor fixe.
 
„Departe de a fi indiferenţi faţă de viaţa lor privată, americanii vor, din contră, să se facă mai mult pentru a fi protejaţi’, apreciază Lee Rainie, directorul Centrului de cercetare Internet Project, coautor al studiului.
 
Cu toate acestea, anumiţi americani se declară pregătiţi să-şi dea datele private în schimbul unor servicii: 55% vor să împărtăşească informaţii cu condiţia să aibă acces gratuit la servicii online.
 
Aproximativ 43% dintre americani afirmă că au auzit vorbindu-se „mult” despre supravegherea datelor personale de către Guvern, iar 44% afirmă că au auzit vorbindu-se „un pic” despre acest lucru.
 
Sondajul a fost efectuat la peste un an de la dezvăluirile în iunie 2013, de către fostul consultant al NSA (National Security Agency) Edward Snowden, ale amplorii sistemului de supraveghere aparţinând Statelor Unite.
 
Aceste dezvăluiri au provocat proteste şi au tensionat relaţiile Washingtonului cu aliaţii săi.
 
„Cei care sunt cei mai conştienţi de programele de supraveghere se simt cel mai puţin în securitate în comunicaţiile lor”, notează cercetătoarea Mary Madden de la Pew.
 
Cercetătorii au format un panel de 607 adulţi, care s-au oferit voluntari, care să răspundă în patru sondaje într-o perioadă de un an.
 
Primul dintre aceste sondaje a fost realizat în perioada 11-28 ianuarie şi are o marjă de eroare de 3,98 de puncte.

blank