International

Ameninţările Austriei după BREXIT. Va urma un posibil „AUXIT”

Austriecii sunt de părere că Uniunea Europeană ar trebui să evite orice acţiune către o „centralizare” politică. Astfel, Austria ar putea organiza peste un an un referendum privind apartenenţa sa la blocul comunitar. Acest lucru a fost declarat de candidatul de extremă-dreapta Norbert Hofer, care a fost la un pas să câştige alegerile prezidenţiale din ţara sa luna trecută.

Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertăţii din Austria (FPOe, extrema dreaptă), a fost fost învins de independentul susţinut de Verzi, Alexander Van der Bellen, în alegerile de luna trecută din Austria. Cu toate acestea, formaţiunea sa a contestat acest rezultat şi o hotărâre judecătorească este aşteptată cel mai târziu la 8 iulie.

„Dacă va fi stabilit un curs al lucrurilor către centralizare în decurs de un an, în loc să se ia în considerare valorile de bază (ale UE), atunci va trebui să-i întrebăm pe cetăţenii austrieci dacă doresc să fie membri” ai UE, a declarat Norbert Hofer pentru tabloidul Oesterreich.

Hofer şi aliaţii săi cred că Uniunea Europeană ar trebui să se bazeze pe uniunea economică, mai degrabă decât pe cea politică.

„Părinţii fondatori (ai UE) au dorit să asigure o cooperarea economică mai strânsă, deoarece statele care cooperează din punct de vedere economic nu vor utiliza forţa una împotriva celeilalte”, a spus el. „Acest lucru a funcţionat foarte bine, până când a fost întemeiată uniunea politică”, a mai spus el.

Cancelarul austriac Christian Kern a declarat că Austria nu va organiza un referendum cu privire la apartenenţa ţării la UE, referendum pe care mass-media austriacă l-a numit un vot „Auxit” sau „Oexit”, referitor la Oesterreich, care înseamnă Austria în limba germană.

blank