Actualitate, Featured

Amendă de 10000 de lei pentru Denise Rifai. Vezi de ce

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, în şedinţa de marţi, postul de televiziunea Realitatea TV cu o amendă de 10.000 de lei pentru că în emisiunea „Talk News” din 4 decembrie 2018, moderată de Denise Rifai, au fost încălcate dispoziţiile din art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a unor sesizări primite la CNA şi a decis să sancţioneze postul de televiziune Realitatea TV cu o amendă de 10.000 de lei pentru că, la difuzarea emisiunii de dezbatere „Talk News”, moderată de Denise Rifai, ediţia din 04.12.2018, s-au încălcat dispoziţiile art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

„În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii” prevede art. 67.

Cazul a ajuns pe masa CNA după ce forul a primit o reclamație de la un telespectator, dar și o adresă de la Consiliul pentru Combaterea Discriminări, care are la rândul său cazul în analiză.

Forul audiovizual a vizionat fragmente ale emisiunii, care a avut pe burtieră titluri precum: PROIECT CONTROVERSAT ÎN PARLAMENT; PROIECT BOMBĂ DE LA UDMR; MAGHIARII INSISTĂ CU AUTONOMIA. Denise Rifai i-a avut invitați, printre alții pe Tánczos Barna de la UDMR.

Redăm câteva fragmente din reacțiile Denisei Rifai, așa cum apar transcrise de paginademedia.ro:

„Dumneavoastră ca vorbitor nativ de limba maghiara ne traduceți nouă limba română care pentru noi limba română este limba noastră nativă, ce înseamnă cuvintele din limba noastră?”

„De ce nu spuneți domnule Tánczos pentru că lumea nu știe în România. O știu românii puțini care mai trăiesc în zonele respective că dacă nu vorbești limba maghiară astăzi în zonele despre care vorbim acuma noi nu-ți găsești loc de muncă. Nu, nu, nu, așa este.”

„Dumneavoastră spuneți, faceți trimitere la Constituția României. Dumneavoastră nu faceți apel la Constituția României care spune că România este un stat unitar, suveran, independent și indivizibil.”

Răsvan Popescu, membru CNA: „A fost o dezbatere profund dezechilibrată.”

Propunerea de amendă a venit din partea Orsolyei Borsos, membru CNA, și a trecut cu șase voturi „pentru”: Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu. Împotrivă au fost Dorina Rusu și Gabriel Tufeanu, care au mers pe o scrisoare de atenționare.

Orsolya Borsos: „Nu văd că a fost o incitare la ură. A fost o emisiune de dezbatere în care reprezentantul UDMR nu a fost lăsat să vorbească. Aș insista pe rolul moderatorului. Rolul moderatorului nu e de a ataca și de a avea acest ton foarte agresiv.”

Inițial emisiunea a fost reclamată pentru atitudinea moderatoarei care ar fi creat „o atmosferă ostilă împotriva comunității maghiare din România”, „incitare la ură” și „discriminare”, prin prisma prezenței în platou a unui deputat UDMR, Tánczos Barna. Forul nu a regăsit niciunul dintre aspectele reclamate.

Membrii CNA au considerat că Realitatea TV a încălcat Articolul 67 din Codul Audiovizual:

„In exercitarea dreptului lor de a-si exprima opinii sau puncte de vedere in legatura cu subiecte de interes public, prezentatorii si moderatorii trebuie sa asigure o separare clara a opiniilor de fapte si nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta in programe intr-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii.”

De asemenea, CNA a hotărât să trimită un răspuns către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care solicitase CNA-ului un punct de vedere în acest caz.

Radu Herjeu: „Răspundem CNCD-ului că nu am întâlnit elemente de incitare la ură, conform Legii audiovizualului.”

blank