Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a declarat, la o dezbatere despre rolul minorităţii germane la Biblioteca Centreală Universitară, că afirmațiile unor politicieni români defăimătoare la adresa minorității germane sunt „total inacceptabile”, iar Guvernul ar trebui să se delimiteze de ele.

„Minoritățile mai îndeplinesc și o altă funcție importantă în Europa noastră. Ele clădesc punți între România și țări ale lor de origine. În ceea ce ne privește pe noi, tocmai acest rol de punte al minorității germane a fost în centrul aniversării a 25 de ani de la semnarea tratatului de prietenie. Ne-a onorat acest rol și ni l-am asumat. În acest context și în special în acest an special aniversar, recentele afirmații defăimătoare ale unor înalți politicieni la adresa minorității germane sunt total inacceptabile. Sunt foarte recunoscător (…) că ministrul Afacerilor Externe a respins cu fermitate aceste defăimări, cu prilejul vizitei ministrului federal de externe”, a spus ambasadorul Germaniei, scrie mediafax.ro.

Acesta a continuat cu faptul că „multe alte voci din sfera politică, din societatea civilă și-au exprimat solidaritatea”, motiv pentru care este recunoscător, aceasta fiind „expresia vie a solidarității europene”.

„Nu vreau să vă ascund că ar fi util ca și întregul guvern al României s-ar distanța public neconvențional de aceste defăimări, pentru că aceste defăimări au importanță pentru toți, nu doar pentru comunitatea germană”, a adăugat diplomatul german.

La rândul său, filosoful Andrei Pleşu, preşedintele Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German, a declarat că i s-a părut „brutal” că unii politicieni sunt dispuşi să stigmatizeze un coleg pentru că aparţine minorităţii germane.

„Fără prezenţa germană şi nu numai la vârf, pentru că fără Carol I nu se poate gândi integrarea României în modernitate, dar şi în mediul academic, mediul literar, fără prezenţa germană ritmul nostru de integrare ar fi fost mai lent şi din cauza asta mi s-a părut cu atât mai supărător, mai brutal să aud politicieni de azi care sunt dispuşi să stigmatizeze un coleg politician pentru simplul fapt că aparţine minorităţii germane”, a spus Pleşu.

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Paul Jurgen Porr, a declarat că din 2014 a început o campanie de denigrare a FDGR. „Ţinta era Iohannis, noi doar victime colaterale (…) această campanie s-a exacerbat în ultimul timp”, a declarat preşedintele FDGR.

 

Cord Meier-Klodt participă la acest eveniment în calitate de ambasador al Germaniei în România, dar și de vicepreședinte al Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German.

Citeste si...  La Congresul PSD sa cârcotit pe la colțuri și pe whatsapp, dar nu au avut curaj să spună nimic în gura mare

După ce a expus tema discuției de luni, centenarul, minoritățile și traiectoria europeană a României moderne, Meier-Klodt a vorbit despre minorități și rolul acestora, care îmbogățesc „identitatea și cultura, fiind reprezentate astăzi politic în parlament”.

Lucian Boia, Konrad Gündisch și Andrei Pleșu dezbat rolul minorităţii germane în dezvoltarea României în ultimii 100 ani, într-un eveniment organizat luni, la Biblioteca Centrală Universitară din București. Dezbaterea „100 ani – România Modernă și rolul minorităților – Minoritatea germană ca stimulent al dialogului comunitar” este organizată în contextul Centenarului României, la inițiativa Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German. Evenimentul este deschis publicului larg, care poate contribui cu întrebări și păreri legate de rolul minorităților la dezvoltarea României.

Pe 13 septembrie, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, s-a prezentat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), unde a fost audiat după ce a declarat că Forumul Germanilor este continuatorul unei organizaţii naziste. Senatorul PSD susţine că nu a jignit pe nimeni.

Liviu Pop a declarat, la sfârşitul lunii august, că preşedintele României,Klaus Iohannis

, a condus o organizaţie, care este un continuator al unui forum german nazist.

„Cred că măcar atâta gram de conştiinţă naţională are domnul preşedinte Iohannis. Pentru că, în fapt, amânarea rectificării bugetare înseamnă necheltuirea unor bani de către anumite instituţii publice şi nesuplimentarea fondurilor pentru alte instituţii public, care are ca singur efect deficitul bugetar.Trebuie să spun că dânsul (Klaus Iohannis-n.r) face o acuzaţie ipocrită din perspectiva zilei de 23 august şi în perspectiva fostei demnităţi a domniei sale, aceea de preşedinte al unui continuator al unui Forum…grupului…organizaţia aia nazistă. A condus forumul german (Iohannis-n.r), care a fost continuatorul acelui grup care ştim clar că a fost condamnat public”, a spus Pop

.

De asemenea, pe pagina de Facebook a luiDarius Valcov  a apărut, un filmuleţ în care FDGR este acuzat că este continuatorul mişcării Grupul Etnic German, iar preşedintele Iohannis apare cu o mustaţă şi o tunsoare asemănătoare lui Adolf Hitler. Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale i-a cerut, printr-o scrisoare, premierului Viorica Dancila demiterea lui Vâlcov.

Grupul minorităţilor naţionale mai solicită „dezavuarea publică a atacurilor prin care Forumului Democrat al Germanilor din România este etichetat ca organizaţie fascistă, având ca însemn svastica”. Scrisoarea a fost semnată de liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.