Politic, Stiri

Ambasadorul Bogdan Mazuru, despre incidentele de la Paris: IRITAREA nu poate să justifice spargerea geamurilor

Ambasadorul Bogdan Mazuru a declarat, într-un interviu pentru RFI, că nu are „atât reproşuri cât regrete” faţă de modul cum s-a derulat procesul de votare la Paris şi a comentat incidentele apărute în urmă votului în capitala Franței.

bogdan_mazuru_ambassadeur_de_roumanie_en_france_620x400_34886500

Întrebat dacă îşi reproşează ceva  pentru cum s-a derulat scrutinul la Paris, Bogdan Mazuru a spus: „Nu am atât reproşuri cât am regrete. În primul rând, regret că nu toţi românii care au dorit să voteze au putut vota. Nu pot să nu regret foarte mult că au fost cozi imense, că lumea a stat la coadă ore foarte multe, în ploaie, în vânt, mulţi cu copii. Asta e într-adevăr regretabil.”

Mazuru a precizat că ambasada a luat toate măsurile pe care putea să le ia, astfel încât cât mai mulţi români să poată vota pe 2 şi pe 16 noiembrie în condiţiile date şi în cadrul legal stabilit.

„M-am întâlnit cu reprezentanţii românilor din Franţa, cu comunitatea. După primul scrutin, am vorbit cu ei, am transmis care sunt doleanţele lor. Am încercat să găsim împreună soluţii pentru a face ca lucrurile să meargă mai bine şi lucrurile au mers mult mai bine în scrutinul de pe 16 noiembrie datorită prezenţei voluntarilor din partea comunităţilor. Şi ei au lucrat extraordinar şi ţin să le mulţumesc şi pe această cale.

Nu cred că aş putea să-mi reproşez ceva în comunicarea pe care am avut-o cu Bucureştiul nici înainte de primul tur, nici între cele două tururi. Nu pot să-mi reproşez că nu am transmis evaluările corecte, analizele corecte legate de organizarea votului, nu pot să-mi reproşez că nu am transmis propuneri şi nu pot să-mi reproşez că nu am transmis şi estimările şi doleanţele comunităţii româneşti din Franţa şi în special din Paris, pentru că vorbim despre Paris”, a arătat ambasadorul.

Mazuru a explicat şi intervenţia forţelor de ordine franceze împotriva celor care au rămas afară şi nu au putut să voteze duminică. Întrebat astfel dacă are a-şi reproşa ceva, diplomatul a răspuns:

„Noi, ambasada, suntem obligaţi să anunţăm autorităţile franceze că au loc alegeri. Fie că e vorba de misiuni diplomatice, cum a fost vorba acum, fie că nu e vorba de misiuni diplomatice şi să dăm în acelaşi timp o estimare a numărului de votanţi aşteptaţi. În funcţie de asta, prefectura de poliţie îşi stabileşte dispozitivul de siguranţă şi ordine publică şi de aceea la primul tur prezenţa poliţiei, a jandarmilor francezi, a fost mai redusă decât la al doilea tur, când au venit la vot mai mulţi cetăţeni.

Ceea ce s-a întâmplat, a avut loc după închiderea secţiilor de vot la ora 21, în spaţiul public parizian, acolo unde nici ambasadorul, nici ambasada nu pot spune forţelor de ordine ce trebuie să facă. În plus, nu trebuie să uităm că ambele secţii de vot au fost organizate în sediul unei misiuni diplomatice şi, în baza prevederilor Convenţiei de la Viena, autorităţile franceze sunt obligate să asigure securitatea şi integritatea tuturor misiunilor diplomatice acreditate şi iar nu pot să ascund că au avut loc incidente de securitate, cu aproximativ două ore înainte de închiderea votului. Cetăţeni au forţat intrarea în ambasadă şi, atenţie, nu intrarea către o secţie de vot, ci intrarea în ambasadă. Au bruscat un membru al ambasadei noastre şi iar nu cred că iritarea poate să justifice de exemplu spargerea geamurilor de la secţia consulară.”

Mazuru a mai spus că nu crede că a subestimat atât numărul românilor parizieni, cât dorinţa lor de a se prezenta la vot.

„Numărul românilor din Paris nu a crescut de trei ori mai mult aşa cum a crescut în ultimii cinci ani, aşa cum a crescut numărul celor care au votat în 2014 vizavi de 2009. Dar a crescut dorinţa românilor de a participa la vot. Asta a fost clar subestimată”, a arătat ambasadorul.

Acesta a mai spus că, pentru a se evita astfel de situaţii, este nevoie de o nouă lege.

blank