Ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, explică, în contextul reuniunii Consiliului European de la Sibiu, de ce este importantă Uniunea Europeană și cum ar trebui să se apere de provocările interne și externe.

Ramis a explicat și cum a luat naștere UE în 1950, când Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus crearea unei Comunităţi Europene a Cărbunelui şi Oţelului, care avea ca scop unitatea între ţările europene, economic şi politic. Statele fondatoare sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

„Ţările fondatoare au creat această comunitate, un ansamblu, care a devenit puţin câte puţin un pol de integrare economică, apoi un pol de putere politică. Acest apel împlinește 70 de ani anul viitor, pe 9 mai 2020. Ce vedem astăzi? Că Europa este supusă unor noi provocări, că îi este ameninţat viitorul. Aceste provocări vin atât din exterior, cât şi din interior. Din exterior, observăm provocarea migraţiei în faţa noastră, avem atacuri cibernetice, avem ameninţări teroriste, avem de asemenea şi un război comercial. Dar şi din interior sunt îndoieli, sunt discursuri sceptice, îndoieli despre avantajul de a fi în Uniunea Europeană şi suntem deci în faţa unui moment pivotant al istoriei Europei, pentru că Europa trebuie să se apere de aceste provocări externe şi interne”, a declarat Michele Ramis pentru Digi24.

Citeste si...
Laura Codruţa Kovesi făcută țăndări de Traian Băsescu. Noi dezvăluiri despre șefa DNA

„România este acum la preşedinţia Uniunii Europene şi trebuie să ţină sub control toate acestea pentru a ajuta ţările Uniunii Europene să definească viitorul Europei. În câteva zile, şefii de stat şi de guvern se vor reuni la Sibiu, ca să lucreze la o foaie de parcurs, din care se va dezvolta agenda strategică europeană pentru anii următori. Europa ne-a oferit 70 de ani de pace, de prosperitate, de progres social, iar noi trebuie să protejăm această asigurare de viaţă. Ca să creştem la nivel mondial avem nevoie să facem o comunitate puternică. Este un bloc solid, un ansamblu care ne permite să fim prezenţi într-o lume globalizată şi ce trebuie acum este să fim conştienţi de contribuţia Europei, să ne remobilizăm în zorii unor oportunităţi importante, care sunt alegerile europene, apoi constituirea unei noi Comisii Europene, instalarea noului parlament, pentru că suntem conştienţi că Europa trebuie să fie reinventată, întărită, conservată, pentru că Europa ne oferă securitate, trebuie să fim şi mai puternici pentru a ne întări securitatea, autonomia strategică, pentru a ne putea apăra singuri”, a completat Ambasadoarea Franței .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.